Έντυπη Έκδοση

Η βροχή ρίχνει τα βράχια της Ακρόπολης

Η διάβρωση έχει εισχωρήσει σε βάθος έως 10 μέτρων

Από χρόνια γνωρίζουν οι αναστηλωτές των μνημείων της Ακρόπολης ότι έχει προχωρήσει σε βάθος η διάβρωση του βράχου από τα νερά της βροχής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατάρρευση πολλά σημεία του.

Χρειάστηκε όμως να αποκολληθεί τον περασμένο Ιανουάριο ένα μεγάλο κομμάτι από τα πρανή κάτω από το ναό της Αθηνάς Νίκης, στην πορεία που ακολουθούν οι επισκέπτες ανεβαίνοντας από το Θέατρο Διονύσου προς την είσοδο της Ακρόπολης, για να κινητοποιηθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία και να προχωρήσει στη σύνταξη ειδικής μελέτης για τη στερέωση των ετοιμόρροπων βράχων.

Η μελέτη συντάχτηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού κατόπιν παραγγελίας της Εφορείας Ακρόπολης και παρουσιάστηκε προχτές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο την ενέκρινε ομόφωνα. Σύμφωνα με τον εισηγητή Δημοσθένη Σβολόπουλο, περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα με τα οποία ελπίζεται ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα και σε βάθος χρόνου το πρόβλημα. Θα γίνουν καθαρισμοί και στερεώσεις των ετοιμόρροπων βράχων, συμπληρώσεις, κατασκευή μικρών τοιχίων όπου χρειάζεται, εφαρμογή ενεμάτων και διάνοιξη οπών αποστράγγισης σε βάθος από 3 έως10 μέτρα.

Από την αυτοψία, που προηγήθηκε, «διαπιστώθηκε ότι όλη αυτή η περιοχή, δηλαδή το δυτικό τμήμα της νότιας κλιτύος, είχε ζητήματα ασταθειών, σε αρκετά μεγάλη έκταση και σε εξέλιξη. Επρεπε, λοιπόν, να βρεθεί μία λύση, να αρθούν αυτές οι αστάθειες, να μελετηθούν και να εφαρμοστούν μέτρα, αν είναι δυνατόν με μόνιμο χαρακτήρα», είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων κ. Σβολόπουλος παρουσιάζοντας τη μελέτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα αφορούν κυρίως σε δύο περιοχές: «Το μη σταθερό σχιστολιθικό πρανές στη νοτιοδυτική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης και τον βράχο θεμελίωσης του οθωμανικού τειχίσματος, που δημιουργεί αστάθεια σε τμήμα του τείχους, με προφανή κίνδυνο κατάρρευσης».

Στην άνοδο των επισκεπτών από τη νότια κλιτύ εντοπίζεται το πρόβλημα. Επάνω, το σημείο κατάρρευσης Στην άνοδο των επισκεπτών από τη νότια κλιτύ εντοπίζεται το πρόβλημα. Επάνω, το σημείο κατάρρευσης Κατά τη συζήτηση παρενέβη και ο καθηγητής Μανόλης Κορρές, ο οποίος έθεσε ζήτημα διατήρησης της ιστορικότητας του Ιερού Βράχου, τόσο ως προς τις αρχαίες οδούς όσο και ως προς τους γεωλογικούς σχηματισμούς, δηλαδή τα σπήλαια που βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 127 και τα οποία αποτελούν μοναδικά «αποτυπώματα» μιας πολύ μακρινής περιόδου.

Οι μελετητές, ωστόσο, των ασταθειών του βράχου επισήμαναν ότι οι σεισμοί προκαλούν μικρότερη ζημιά από τα νερά της βροχής στο βράχο της Ακρόπολης. «Δεν υπάρχουν σωστές απορροές των υδάτων, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Συνεπώς, το πρόβλημα δεν μπορεί να αφορά μόνο το σημείο της πτώσης των λίθων, αλλά ολόκληρο το βράχο. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί κάποια στιγμή συνολικά. Γι' αυτό η πρόεδρος του ΚΑΣ Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχουν ξεκινήσει μαζί με την Υπηρεσία και την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης ένα πρόγραμμα ωρίμανσης μελετών και διαδικασιών για επέμβαση τόσο στα τείχη της Ακρόπολης όπως και στα βραχώδη πρανή. «Κάποια από τα έργα αυτά, ήδη, αντιμετωπίζονται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, άλλα θα συνεχιστούν στην επόμενη», όπως είπε. Με λίγα λόγια, «λεφτά υπάρχουν» από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που εξελίσσονται αργά και σταθερά πάνω στην Ακρόπολη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι