Έντυπη Έκδοση

Στις συμπληγάδες ξανά τα εργασιακά

Μέσα σε θολό τοπίο ως προς τις προθέσεις της για την επέκταση των ομαδικών απολύσεων, καθώς και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων, προσέρχεται σήμερα σε διαπραγμάτευση με την τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Στο θέμα των εργασιακών ο Γ. Βρούτσης έχει στα χέρια του την κοινή συμφωνία εργοδοτών - ΓΣΕΕ που απορρίπτει τις ομαδικές απολύσεις, ενώ δεν συζητούν καν το θέμα της ανταπεργίας των εργοδοτών (λοκ άουτ).

Η κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται να επιμένει στο θέμα της τροποποίησης του συνδικαλιστικού νόμου και δη στο κομμάτι της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και των συνδικαλιστικών αδειών.

Η ΓΣΕΕ μιλά για δικαίωση των θέσεών της, που αποτυπώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της τριμερούς συνάντησης που έγινε στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας στη Γενεύη και δόθηκε στη δημοσιότητα απ' το τελευταίο. Στο κείμενο συμπερασμάτων γίνεται αναφορά στην κοινή θέση όλων των συμμετεχόντων ότι το ισχύον πλαίσιο στη χώρα μας για τις ομαδικές απολύσεις εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά στάνταρ, ενώ για την ανταπεργία (λοκ άουτ) όλα τα μέρη αναγνώρισαν πως δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας.

Για τη συλλογική συνδικαλιστική δράση στα συμπεράσματα τονίζεται ότι η συγκριτική μελέτη κατέδειξε πως η εθνική νομοθεσία συνάδει με τους κανόνες και την πρακτική της Ε.Ε.

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της συνάντησης όπως αυτά καταγράφονται στο κείμενο συμπερασμάτων που δημοσιοποίησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και θα συνεχίσει τον αγώνα της για να μπει οριστικό τέλος στις βάρβαρες και αντιδημοκρατικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ' εντολήν των δανειστών.

Μετά την προσφυγή της Συνομοσπονδίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τη νομική της υπηρεσία και διακεκριμένους νομικούς από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, εξετάζει τις προϋποθέσεις για προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΓΣΕΕ
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Εργασιακά θέματα