Έντυπη Έκδοση

Βιομηχανία: φρένο τον Σεπτέμβριο

Ο τομέας μεταποίησης της Ευρωζώνης επιβράδυνε πλησιάζοντας τη στασιμότητα τον Σεπτέμβριο, καθώς οι εισροές νέων παραγγελιών υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο 2013, ενώ τα κόστη των εισροών και οι τιμές πώλησης ήταν σε χαμηλότερα του Αυγούστου επίπεδα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης αγορών των μάνατζερ ΡΜΙ της Markit για την Ευρωζώνη έπεσε στις 50,3 μονάδες, που αποτελεί χαμηλό 14 μηνών, και υπολείπεται των εκτιμήσεων (50,5) όσο και της επίδοσης του Αυγούστου (50,7).

Παρομοίως, ο μέσος όρος του δείκτη ΡΜΙ για το γ' τρίμηνο συνολικά ήταν στις 50,9 μονάδες - ο χαμηλότερος των τελευταίων 4 τριμήνων. Στη Γερμανία, ο μεταποιητικός τομέας ήταν στάσιμος τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη ΡΜΙ να διολισθαίνει ελαφρά κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που αποτελεί το σύνορο μεταξύ επέκτασης και ύφεσης.

Η Markit δήλωσε πως η κάμψη στο σύνολο των νέων παραγγελιών της Ευρωζώνης οφείλεται στην αδύναμη εσωτερική ζήτηση, καθώς νέες εξαγωγικές επιχειρηματικές δραστηριότητες γνώρισαν ήπια πρόοδο. Επίσης συνέβαλαν και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες και αρρυθμίες των αγορών.

Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία και Ελλάδα, ενώ η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα έγινε σχεδόν στάσιμη στην Ιταλία.

Ομως, ακόμη και η ώθηση που προσφέρει η εξαγωγική ζήτηση συνέχισε να εξασθενεί τον Σεπτέμβριο, με την εξαγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα να σημειώνει το χαμηλότερο ρυθμό επέκτασής της από τον Ιούλιο του 2013. Μολονότι η αύξηση των εξαγωγικών παραγγελιών παρέμεινε σταθερή σε Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Ιρλανδία, ήταν γενικά στάσιμη σε Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Chris Williamson, η κάμψη των παραγγελιών για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013 υποδηλώνει πιθανή κάμψη παραγωγής το δ' τρίμηνο 2014 και αδυναμία δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις εστιάζουν την πολιτική τους στην περικοπή του κόστους μειώνοντας μαζί με τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους, σε μία προσπάθεια να στηρίξουν τις πωλήσεις τους. Κ.ΚΑΛ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Βιομηχανία