Έντυπη Έκδοση

1871. Ενα πορτρέτο του Καρόλου Μαρξ

Ξεφυλλίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου τη δισεβδομαδιαία αθηναϊκή εφημερίδα «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ», βρήκα στο φύλλο αυτής της 21.7.1871 να περιλαμβάνεται ένα σύντομο αλλά ενδιαφέρον πορτρέτο του Καρόλου Μαρξ (1818-1883).

Συντάκτης της σκιαγραφίας πρέπει να είναι ο Ιταλός πολιτικός Τζουζέπε Μαντσίνι (1805-1872), από τους πρωτεργάτες της ενοποίησης της Ιταλίας. Ο αναφερόμενος Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν (1809-1865), ήταν Γάλλος πολιτικός, σοσιαλιστής και αναρχικός. Είχε προηγηθεί η εξέγερση της Παρισινής Κομμούνας (από 18.3 μέχρι 28.5.1871), την οποίαν κατέστειλε η κυβέρνηση του Αδόλφου Θιέρσου.

Ετσι η "είδηση" έχει επί λέξει.

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ, 21.7.1871 -Αναγιγνώσκομεν εις τον Αγγλικόν "Χρόνον" - Ιδού η εικών, ην εχάραξεν ο Μαντσίνης του Ch-Marx, διευθυντού κομιτάτου της Διεθνούς Εταιρείας, τον οποίον εγνώρισεν εν Λονδίνω. 'Ο Κάρολος Μαρξ, Γερμανός, είναι άνθρωπος μεγάλης επιτηδειότητος· αλλά καθώς ο άνθρωπος του Proudchon, το πνεύμα του είναι φύσεως διαλυτικής. Είναι χαρακτήρος επιβλητικού, ζηλοτύπου διά την επιρροήν των άλλων, άνευ ισχυρών φιλοσοφικών ή θρησκευτικών δοξασιών και μετά περισσοτέρων στοιχείων οργής έστω δικαίας ή αγάπης εν τη καρδία».

Αντώνης Ν. Βενέτης

Μοναστηράκι Δωρίδος

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν