Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Ο χάρτης του αίματος

Το γιγάντιο «κορεό», όπως ονομάζεται νεοελληνιστί η χορογραφία, κέρδισε δίχως άλλο τις εντυπώσεις. Στην πρώτη του πράξη, ο χάρτης της Κύπρου εμφανιζόταν μισός μισός όπως είναι και στην (οδυνηρή) πραγματικότητα, κόκκινος σαν το αίμα για το κατεχόμενο κομμάτι του νησιού, λευκός για το ελεύθερο. Επειτα από λίγο, το μαύρο, πένθιμο φόντο γινόταν γαλανόλευκο σε σχήμα ελληνικής σημαίας, της παλαιάς όμως, με το σταυρό και χωρίς γραμμές. «Δεν ξεχνώ», ήταν η λεζάντα για όσους δεν κατάλαβαν, γραμμένη σε 6 διαφορετικές γλώσσες: «Η Κύπρος είναι ελληνική». Το κομψοτέχνημα κάλυψε όλο το πέταλο του γηπέδου «Γ.Σ.Π.», το ενθουσιώδες χειροκρότημα ακούστηκε ώς την Ελλάδα, ενώ οι Ολλανδοί ποδοσφαιριστές κοίταζαν αποσβολωμένοι. Ο αγώνας ΑΠΟΕΛ-Αγιαξ ξεκίνησε μέσα σε κλίμα εθνικής ανάτασης.

Με την επίσημη ευλογία

Η διοίκηση των πρωταθλητών Κύπρου ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο τιμωρίας (βέβαιης, εδώ που τα λέμε), αλλά σήκωσε τους ώμους αδιάφορη. «Ημασταν ενήμεροι εκ των προτέρων και είχαμε δώσει την άδειά μας στους οργανωμένους», εξήγησε ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης. «Εντυπωσιάστηκα και συγκινήθηκα όταν είδα αυτό που έφτιαξαν. Ξέρουμε ότι μπορεί να τιμωρηθούμε, αλλά δεν μας απασχολεί». Η UEFA απαγορεύει ρητώς, κατηγορηματικώς και διά ροπάλου τα πολιτικού περιεχομένου μηνύματα στα γήπεδά της, ιδίως όταν ντύνονται με επίσημο μανδύα. Τα 500 χιλιάρικα της ισοπαλίας με τον Αγιαξ θα βγουν από τη μία πόρτα των γραφείων της και θα ξαναμπούν από την άλλη. Αραγε η Μπαρτσελόνα πληρώνει πρόστιμο κάθε βδομάδα για τα αλυτρωτικά συνθήματα των οπαδών της υπέρ της ανεξάρτητης Καταλονίας;

Εγκλήματα καθοσιώσεως

Η ντε φάκτο διχοτομημένη από το 1974 Κύπρος γιόρτασε χθες την 54η επέτειο της δικής της Ανεξαρτησίας, με στρατιωτικές παρελάσεις και εκδηλώσεις μνήμης σε ολόκληρο το νησί. Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε στους εορτασμούς διά του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος υπέγραψε επικαιροποιημένο και αναθεωρημένο μνημόνιο χειρισμού κρίσεων με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη. Σε μία άλλη, υπόδουλη γωνιά του νησιού, στην Κυθρέα, ένας Ελληνοκύπριος ποδοσφαιριστής, ο Δημήτρης Βασιλείου, κρυβόταν στο σπίτι του για να γλιτώσει από την οργή των εθνικιστών τραμπούκων. Το συμβόλαιο που υπέγραψε με ομάδα από τα Κατεχόμενα θεωρείται στο νησί έγκλημα καθοσιώσεως. Σαράντα χρόνια μετά την εισβολή, οι πληγές στην Κύπρο παραμένουν ανοιχτές και οι ισορροπίες εύθραυστες. Καλύτερα να μην τις ερεθίζουμε, όσοι τις ζούμε από απόσταση ασφαλείας. Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής