Ηλεκτρονική Έκδοση

Εν αναμονή των δηλώσεων Ντράγκι οι αγορές

Τις ανακοινώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα αγορών από την Τράπεζα τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων τραπεζών της Ευρωζώνης αναμένουν οι αγορές σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,05% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,2%.

Επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της ΕΚΤ το πρακτορείο αναφέρει ότι οι αγορές από την κεντρική τράπεζα ομολόγων που βασίζονται σε δάνεια των τραπεζών (Asset Backed Securities, ABS) και καλυμμένων τραπεζικών ομολόγων θα είναι πιθανόν περιορισμένες σε πρώτη φάση.

Οι σχεδιαζόμενες αγορών στοιχείων ενεργητικού σηματοδοτούν την τελευταία προσπάθεια της ΕΚΤ να διοχετεύσει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και να αποτρέψει τη διολίσθηση στον αποπληθωρισμό της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,3% τον Σεπτέμβριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας, έναντι του στόχου της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%. Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων συμπληρώνει το πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών με 4ετή πολύ φθηνά δάνεια, το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες και συνδέεται με τη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

Εάν το πρόγραμμα των αγορών ομολόγων από τις τράπεζες δεν ενισχύσει την προοπτική αύξησης του πληθωρισμού, ο κ. Ντράγκι πιθανόν θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)