Ηλεκτρονική Έκδοση

Πάνω από 3.000 οι νεκροί μετανάστες στη Μεσόγειο

ΟΗΕ: Να μειωθούν οι περιορισμοί στη μετανάστευση

Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στους ραγδαία αυξανόμενους θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο, μειώνοντας τους περιορισμούς που θέτει στη μετανάστευση, διαμήνυσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την Πέμπτη, ενόψει της επετείου του ναυαγίου ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα της Ιταλίας, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα εξέθεσε ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα εξέθεσε ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

«Αποτυγχάνουμε να πάρουμε υπ' όψη μας τα μαθήματα από τα φρικτά γεγονότα του περασμένου Οκτωβρίου και όλο και περισσότεροι μετανάστες πνίγονται προσπαθώντας να φθάσουν στην ασφάλεια», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Ο κ. Γκουτέρες κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν ασφαλέστερες διόδους για τους μετανάστες, αυξάνοντας τις ποσοστώσεις, χορηγώντας περισσότερες θεωρήσεις διαβατηρίου για εκπαιδευτικούς λόγους, για την επανένωση οικογενειών και για ανθρωπιστικούς λόγους.
 
Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες έχουν πνιγεί στα νερά της Μεσογείου, ενώ συνολικά 165.000 άνθρωποι αποπειράθηκαν τον διάπλου της Μεσογείου για να φθάσουν στην Ευρώπη το 2014.
 
Ο αριθμός των μεταναστών έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2013, όταν είχαν κάνει το ταξίδι αυτό 60.000 άνθρωποι και 600 είχαν χάσει τη ζωή τους.
 
Στις 3 Οκτωβρίου 2013 τουλάχιστον 366 μετανάστες είχαν πνιγεί στο ναυάγιο στα ανοικτά της νήσου Λαμπεντούζα, στο νοτιότερο σημείο της Ιταλίας. 
 
Τον Σεπτέμβριο, σε άλλο ένα ναυάγιο εκτιμάται ότι πνίγηκαν έως και 500 άνθρωποι.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταναστευτικό
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ναυτικά ατυχήματα/Ναυάγια
υπατη αρμοστεια ΟΗΕ