Ηλεκτρονική Έκδοση

Ποινική δίωξη στον συλληφθέντα

Κικίλιας: Ετοιμαζόταν τρομοκρατικό χτύπημα στις 4/10 σε συγκεκριμένους στόχους

Τελευταία ενημέρωση:

Για σχέδιο χτυπήματος με στόχο γνωστούς επιχειρηματίες, αλλά και τη ΝΔ, το οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, ετοιμαζόταν για τις 4 Οκτωβρίου, έκανε λόγο απόψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας. Η ανακοίνωση έγινε μετά τις έρευνες χτες και σήμερα της Αντιτρομικρατικής, σε διαμέρισμα στο Βύρωνα, όπου σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν και ιδιόχειρες σημειώσεις που υποδείκνυαν τους στόχους των επιθέσεων. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Β.Κικίλιας οι έρευνες δειξάγονταν με πλήρη μυστικότητα, ενώ ενήμερος για την πορεία τους ήταν ο πρωθυπουργός/

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός σε σημειώσεις που βρέθηκαν στην κατοχή του 30χρονου συλληφθέντα, ο οποίος φέρεται ότι συνδέεται με το περιβάλλον του Νίκου Μαζιώτη, υπήρχαν τα ονόματα των επιχειρηματιών Βαγγέλη Μαρινάκη και Θεόδωρου Φέσσα, αλλά και λεπτομέρειες για το κτίριο της Νέας Δημοκρατίας και πολυεθνικών εταιρειών.

Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής στο Βύρωνα. Φωτογραφία: ΑΜΠΕ Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής στο Βύρωνα. Φωτογραφία: ΑΜΠΕ

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι η «ομάδα» των οπλοφόρων είχε ορίσει ημερομηνία για την «πρόβα τζενεράλε» της επίθεσης τις 3 Οκτωβρίου και την επομένη επρόκειτο να «χτυπήσει».
 
"Είχα επισημάνει ότι απαιτείται επαγρύπνηση και σοβαρότητα μετά τη σύλληψη Μαζιώτη. Οι έρευνες διεξάγονταν υπό πλήρη μυστικότητα και είχε ενημέρωση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς",, είπε ο κ. Κικίλιας.
 
Ο Β. Κικίλιας νακοίνωσε πως στους στόχους, σύμφωνα με ιδιόχειρες σημειώσεις που βρέθηκαν στο γκαράζ του Βύρωνα, αναφέρονταν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, τηλέφωνα μελών της Ένωσης Εφοπλιστών του οποίου όπως επισήμανε πρόεδρος είναι ο εφοπλιστής Θεόδωρος Βιενάμης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας και η σύζυγός του Μαρία Τσελέντη, τα γραφεία της Siemens, της εταιρείας info quest, τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας Capital και τέλος, η Νέα Δημοκρατία.
 
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης άφησε να εννοηθεί πως συνδέεται το χτύπημα στις 4 Οκτωβρίου με  τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην Νέα Δημοκρατία για την επέτειο ιδρυσής της, φωτογραφίζοντας ως στόχο βομβιστικής επίθεσης τα γραφεία της.
 
Σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ανέφερε τα εξής: Το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της έρευνας της αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, και άλλων ασύλληπτων μελών της ομάδας Μαζιώτη εντοπίστηκε ένα γκαράζ αυτοκινήτων στον Βύρωνα το οποίο είχε νοικιάσει ο Νίκος Μαζιώτης τον Ιούνιο του 2013.
Στο μισθωτήριο συμβόλαιο βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα του Νίκου Μαζιώτη ενώ αναγνωρίστηκε και από τον ιδιοκτήτη του γκαράζ. Το γκαράζ νοικιάστηκε με πλαστή ταυτότητα που έφερε στοιχεία υπαρκτού προσώπου από την επαρχία, το οποίο όμως δεν έχει χάσει την ταυτότητά του, γι' αυτό εκτιμάται ότι η πλαστή ταυτότητα καταρτίστηκε με υφαρπαγή των στοιχείων.
 
Μέσα στο γκαράζ βρέθηκαν μία σχάρα αυτοκινήτου με τα μεταλλικά στηρίγματά της, που ανήκε στο κλεμμένο Νισάν Σάνι το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ισχυρή έκρηξη στην Τράπεζα Ελλάδος στην οδό Αμερικής στην Αθήνα.
Βρέθηκαν και τα κλειδιά του συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Στο γκαράζ, που παρακολουθούνταν όλες αυτές τις ημέρες, μετέβη χθες το βράδυ ένα άτομο 30-32 ετών το οποίο και συνελήφθη αφού προέβαλε σθεναρή αντίσταση.
Όπως είπε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο συλληφθείς αρνείται να πει οτιδήποτε γι' αυτό δεν έχουν βρεθεί τα στοιχεία του, αφού και δακτυλοσκοπικά προκύπτει ότι δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές. Οπότε αναμένεται η άδεια του εισαγγελέα για να προχωρήσουν στην αναγνώριση του, μέσω βιομετρικών δεδομένων.
 
Στο σακίδιο του συλληφθέντα, εκτός από τα σημειώματα υπήρχαν ρούχα, καπέλα και άλλα αντικείμενα, ενώ αναφέρονταν σε κάποια από τα σημειώματα οι ημερομηνίες 1, 2, 3 και 4 Οκτωβρίου με ασαφή αναφορά στις 3 Οκτωβρίου για «πρόβα τζενεράλε» και στις 4 Οκτωβρίου για το χτύπημα με τις κωδικές επισημάνσεις «τάπερ», «ποδήλατο», «λουκάνικο».
 
Ακόμα υπήρχε απόκομμα της Εφημερίδας των Συντακτών με ρεπορτάζ με τίτλο «ενώ τα κορόιδα πληρώνουν οι εφοπλιστές σαλπάρουν» και υποσημείωση «24 καράβια στον Πειραιά, κανένα με ελληνική σημαία».
 
Εκείνο πάντως που προβληματίζει την πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας είναι ένα σχεδιάγραμμα που αναφέρεται σε διαδρομή από τη λεωφόρο Αμφιθέας μέχρι το νοικιασμένο γκαράζ στο Βύρωνα που έχει χρονομετρηθεί 16 λεπτά. Κοντά στο σημείο στην Αμφιθέα είναι τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ γεγονός που δημιουργεί υποψίες ότι πιθανόν να ήταν στόχος του χτυπήματος.
 
Όπως ανέφερε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής προκύπτει ότι εκτός των άλλων, ο συλληφθείς και οι άγνωστοι συνεργοί του αναζητούσαν να αγοράσουν φιάλες ασετιλίνης και οξυγόνου υπογραμμίζοντας ότι η ένωση αυτών των δύο στοιχείων δημιουργεί ένα εξαιρετικά ισχυρό εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει μακελειό. Τόσο αυτός όμως όσο και ο υπουργός αρνήθηκαν να δώσουν άλλα στοιχεία, λέγοντας ότι οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.
 
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι έρευνες διεξάγονταν υπό πλήρη μυστικότητα και για την πορεία τους είχε τακτική ενημέρωση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε «η καταπολέμηση του φαινομένου της τρομοκρατίας είναι ένας διαρκής και επίπονος αγώνας που έχει άμεση συνάρτηση με το αίσθημα ελευθερίας και ασφάλειας των πολιτών, την ποιότητα της δημοκρατίας, την ομαλότητα στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και τη διεθνή εικόνα της χώρας»
 
Καταλήγοντας, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Η προσπάθεια για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση προϋποθέτει σε σημαντικό βαθμό την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η διασφάλιση του αποτελεί εθνικό χρέος και πρωταρχική κυβερνητική προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό, θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
 
Ποινική δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και άλλες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών σε βάρος του νεαρού που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στον Βύρωνα.
Ο κατηγορούμενος, που φέρεται να σχετίζεται με τον καταδικασμένο για την υπόθεση της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας Νίκο Μαζιώτη ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την απολογία του και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να λογοδοτήσει στον ανακριτή την Κυριακή.
 
 
 
Έξι συλλήψεις και ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής

Εκρηκτικός μηχανισμός στην εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια

Εντοπίστηκε «γιάφκα» στο Βύρωνα

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ