Έντυπη Έκδοση

Οχι άλλο κάρβουνο (a.k.a. facebook!)

Παραδεχτείτε το. Το facebook μπορεί για καιρό να αποτελεί αγαπημένη συνήθεια -ή ανάλογα με την περίσταση... εθισμό- αλλά πολύ συχνά οι περισσότεροι το βαριόμαστε. Και υποσχόμαστε πως θα το εγκαταλείψουμε (ασχέτως αν τελικά δεν πραγματοποιούμε την... απειλή μας).

Ο λόγος που «υπαναχωρούμε», βέβαια, μπορεί να σχετίζεται με το ότι η πλειονότητα θεωρεί πως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, κάτι που να μας κάνει να «κολλήσουμε» στον ίδιο βαθμό, μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική. Ή μήπως υπάρχει;

Αν κοιτάξουμε καλύτερα, στο Διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές του facebook, και μάλιστα «απαλλαγμένες» από διάφορα κακώς κείμενα, όπως οι διαφημίσεις και τα εκνευριστικά αιτήματα για να συμμετέχουμε σε διάφορα παιχνίδια.

Πρώτη εναλλακτική, ο ευθύς ανταγωνιστής που κερδίζει διαρκώς έδαφος είναι το https://plus. google.com. Η απάντηση της google στο facebook έχει αρκετά προτερήματα όσον αφορά στο ποιοι βλέπουν (και ποιοι δεν βλέπουν) ό,τι δημοσιεύετε, αφού η λειτουργία του σε «κύκλους» εξασφαλίζει ότι οι δημοσιεύσεις σας θα είναι ορατές σε συγκεκριμένους προορισμούς και όχι ανεξέλεγκτες. Ακόμα, δεν βομβαρδίζει με σωρό διαφημίσεις, ενώ σας δίνει δυνατότητα για βιντεοκλήσεις κ.λπ.

Αν πάλι είστε πιο «σοβαροί» και θέλετε να δημοσιεύετε ό,τι αφορά τη δουλειά σας και μόνο, κάνοντάς σας γνωστούς για τις επαγγελματικές σας ικανότητες, τότε δοκιμάστε το www.linkedin.com. Το facebook του επαγγελματία υπόσχεται να σας «ενώσει» με διάφορους επαγγελματίες ανά τον κόσμο, να προβάλει τα επαγγελματικά σας επιτεύγματα, να κάνει το βιογραφικό σας γνωστό και, φυσικά, εδώ δεν υπάρχουν «σκουντήγματα», αιτήματα για να οργώσετε φάρμες, να ταΐσετε ζωάκια, να αναπαράγετε πονεμένες ιστορίες κ.λπ.

Για τους κοσμοπολίτες πάλι, τους αθεράπευτους ταξιδιώτες που τρελαίνονται να μαθαίνουν νέα κατ' ευθείαν από κατοίκους άλλων περιοχών του πλανήτη, υπάρχει το www.harnu. com. Στόχος του είναι να φέρει σε επαφή άτομα από διαφορετικές χώρες ενώνοντάς τους κάτω από μια παγκοσμιοποιημένη ομπρέλα, που θα τους επιτρέπει να ανταλλάσσουν απόψεις, πληροφορίες, να ρωτούν και να μαθαίνουν απ' ευθείας από την «πηγή», και γενικότερα δίνει την αίσθηση ότι ακόμα και αν δεν βρισκόμαστε «εκεί», ωστόσο υπάρχει κάποιος στο «εκεί» που μας απαντά σε ό,τι πιθανώς να χρειαστούμε να ρωτήσουμε. Ετσι λοιπόν, μπορείτε να απευθύνετε ερωτήματα κατ' ευθείαν σε κάποιον από τη Νιγηρία, τον Καναδά, τα νησιά του Πάσχα και όπου αλλού στον κόσμο θέλετε, και να έχετε τις απαντήσεις σας μέσω ενός site. Εντυπωσιακά απλό και ενδιαφέρον!

Τέλος, αν τα λεφτά για εσάς δεν είναι πρόβλημα, και θέλετε να συμμετέχετε σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που θα λάτρευε η μαντάμ Σουσού, δεν έχετε παρά να δώσετε για εγγραφή περί τα 9.000 δολάρια για να γίνετε μέλος στο http://netropolitanclub.com. Εκτός από το κόστος εγγραφής θα χρειαστεί να δίνετε και περί τα 3.000 δολάρια ετήσια συνδρομή για να διατηρείτε το λογαριασμό σας. Τι σας προσφέρει τώρα αυτό το «πριβέ» facebook; Σας απαλλάσσει από διαφημίσεις, σας δίνει χώρο αποθήκευσης αρχείων στο «σύννεφο» και σας επιτρέπει να «δικτυωθείτε» με φίλους και γνωστούς σας που συμμετέχουν σε αυτό. Α! Επίσης πρέπει να είστε άνω των 21 ετών και να εγγραφείτε με τα πραγματικά σας στοιχεία και όχι με ψευδώνυμο. Και να είστε πλούσιος. Πολύ πλούσιος. Τόσο που να μην έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε με τα 9.000 χιλιάρικα και τα 3.000 που θα πρέπει να δίνετε κάθε χρόνο για συνδρομή...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Στη στήλη
www.
Με λέξεις-κλειδιά
www