Έντυπη Έκδοση

Ασε την μπάλα και πιάσε τους φταίχτες

ΧΩΡΙΣ εγχώρια αθλητική δραστηριότητα έμελλε να κυλήσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Ολη η Ευρώπη θα παίζει μπάλα εκτός από μας (αν και αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αφού το θέαμα που προσφέρουν οι ομάδες μας δεν βλέπεται, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία...).

Η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού (και όχι μέσω Λαμίας...), αποφάσισε την αναβολή των αγώνων ως ένδειξη πένθους προς το φίλαθλο που έχασε τη ζωή του έπειτα από ξυλοδαρμό σε γήπεδο.

Μία απόφαση που δεν δείχνει μόνο την ευαισθησία των υπευθύνων (για τη βία στα γήπεδα...), αλλά και την πυγμή που επιδεικνύουν για να αντιμετωπιστεί οριστικά το φαινόμενο (του θερμοκηπίου...).

Επειδή, λοιπόν, δεν μπορούν (αν και δεν το πιστεύουμε...) ή δεν θέλουν (αυτό κι αν δεν πιστεύουμε...) ή δεν τους αφήνουν οι γνωστοί-άγνωστοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες (αυτό κι αν είναι απίστευτο...) να εξαλείψουν το χουλιγκανισμό, βρήκαν άλλη λύση.

Διακόπτουν τη διεξαγωγή αγώνων όχι αν γίνουν επεισόδια (σε τέτοια περίπτωση συνεχίζονται κανονικά...), αλλά προτού γίνουν (όχι τα επεισόδια, οι αγώνες...). Αυτό θα πει να επενδύεις στην πρόληψη και όχι στην καταστολή.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και αποτελεσματική μέθοδο, με την οποία δεν πρόκειται ποτέ ξανά στο μέλλον να σημειωθούν βιαιότητες εντός γηπέδων (εκτός, θα συνεχιστούν, όπως ακριβώς τις ξέρουμε...).

Δεν θα γίνονται, βέβαια, αγώνες, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Αλλωστε, πρέπει πάντα να εστιάζουμε στο μέγιστο καλό.

Αυτό που δεν σκέφθηκαν (ακόμα...) είναι τι θα κάνουν οι οπαδοί των ομάδων, αφού δεν θα μπορούν πια να πηγαίνουν στο γήπεδο. Μήπως αρχίσουν να πηγαίνουν σε άλλους χώρους και η βία, απλά, μεταφερθεί αλλού;

Δεν θέλουν και πολύ Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί να δέρνονται σε εξωραϊστικούς συλλόγους ή να πετάνε καπνογόνα σε λέσχες σκακιού!

Πιο άτυχοι οι ΑΕΚτζήδες, που ενώ θ' αποκτήσουν ξανά γήπεδο έπειτα από χρόνια, δεν θα μπορούν να πηγαίνουν. Από τη ζοχάδα τους είναι ικανοί να το γκρεμίσουν και πάλι!

Οσο για τους ΠΑΟΚτζήδες, θα καταγγείλουν (αν δεν το έχουν κάνει ήδη...) το ποδοσφαιρικό κατεστημένο των Αθηνών που διακόπτει τους αγώνες, επειδή η ομάδα τους είναι πρώτη στη βαθμολογία.

Υπάρχει, όμως, και η θετική πλευρά. Ετσι, θα παραμείνουν για πάντα στην κορυφή, ενώ αν συνεχιζόταν το πρωτάθλημα αποκλείεται να παρέμεναν πρώτοι...

Μία λύση θα ήταν η απαγόρευση κυκλοφορίας τις ώρες που θα γίνονταν οι αγώνες (που, όμως, δεν γίνονται...). Θα έμεναν, έτσι, όλοι σπίτι τους, αλλά θα δημιουργούνταν άλλα προβλήματα. Ενδοοικογενειακά...

Θα επαναστατούσαν οι γυναίκες, αφού το διάστημα που οι άντρες τους λείπουν στο γήπεδο ή στο καφενείο για να δουν αγώνες, είναι το μόνο που δεν τους έχουν μέσα στα πόδια τους! Και η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάζει πέρα με απεργούς, διαδηλωτές και αναρχικούς. Ετσι και βγουν, όμως, οι γυναίκες στο δρόμο θα πέσει την επόμενη μέρα...

Αφήστε που θα έχουμε και άλλα επώδυνα περιστατικά. Ο γείτονας που δεν βλέπει ποδόσφαιρο και κάθε φορά που ο σύζυγος της γειτόνισσας πηγαίνει στο γήπεδο αυτός την επισκέπτεται, μπορεί να μη μάθει για τη διακοπή του πρωταθλήματος. Θα την επισκεφθεί, όπως συνηθίζει, και θα έχουμε φονικό!

Με άλλα λόγια, είτε εντός είτε εκτός γηπέδων, το κακό μπορεί να συμβεί. Η διαφορά είναι ότι η πολιτεία μπορεί να αποτρέψει τους σκοτωμούς στα γήπεδα, όχι όμως και στα σπίτια...

ΓΙ' ΑΥΤΟ, υφυπουργέ Ανδριανέ, παραφράζοντας τη διαφήμιση, «Ασε την μπάλα, πιάσε τους φταίχτες!» (και όχι μόνο τους φυσικούς, αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς...).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Editorial