Έντυπη Έκδοση

Ατζέντα Εικαστικών

ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ της διασποράς με διεθνή πορεία στο χώρο της τέχνης, ο Νίκος Κυπραίος μάς ξεναγεί στη μακρά διαδρομή του μέσα από την έκθεση «Το φως απέναντι», η οποία θα φιλοξενηθεί στην Γκαλερί Art Πρίσμα στον Πειραιά.

Πίνακες κυρίως μεγάλων διαστάσεων με σαφείς αναφορές στη γενέθλια γη του, τη Σάμο, θυμίζουν ότι ο Νίκος Κυπραίος κινείται με νοσταλγία και ελευθερία μέσα στην τέχνη, παίζει αδιάκοπα με το φως και το χρώμα. Γιατί όπως σημειώνει ο ίδιος: «Βασίζομαι στο ανάγλυφο της γης, στην επιδερμίδα της. Σαν βγεις να περπατήσεις στη Σάμο, στο φως του Ιουνίου, τις ώχρες τις πιάνεις με το χέρι».

Ο Νίκος Κυπραίος γεννήθηκε το '44, ταξίδεψε στην Αγγλία και το '72 αποφασίζει να εγκατασταθεί στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η μετανάστευση, η μοναξιά, οι μνήμες βρήκαν τον τόπο τους στο έργο του.

Ενα έργο ποιητικό, το οποίο συνδέει το παρελθόν με το παρόν και όπως σημειώνει ο κριτικός τέχνης Ρόμπερτ Μόργκαν, «προσφέρει ένα αντίδοτο προς τις επιφανειακές προσεγγίσεις της σύγχρονης τέχνης που προσπαθούν να αναλύσουν καλλιτεχνήματα από τις ζωντανές παραδόσεις του παρελθόντος. Αντ' αυτού ο ζωγράφος μάς κάνει να πιστεύουμε ότι οι εικόνες του μαρτυρούν κάτι πέρα από το επιφανειακό και υπεισέρχονται στις εσωτερικές εκφράσεις της ανθρώπινης ψυχής».

Από τη δική της πλευρά η ιστορικός Τέχνης Μαρίνα Κανακάκη σημειώνει για τα έργα του Νίκου Κυπραίου: «...Καμένα δέντρα στον καμβά σαν πληγές... Οταν η καθημερινότητα ντύνεται με σκιές, ο ζωγράφος τής φορά νέα ρούχα ραμμένα με νήματα φωτός. Και στροβιλίζεται, στριφογυρίζει, "περιστρέφεται" η νέα πραγματικότητα. Τα πεύκα κάνουν έναν κύκλο και χορεύουν. Κρυμμένο πια το πικρό παράπονο... Τη μελαγχολία θεραπεύει ο ζωγράφος φτιάχνοντάς της ένα χαρισματικό ποιητικό πρόσωπο». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 17 Οκτωβρίου. Διάρκεια έως 7 Νοεμβρίου.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Η ΑΙΘΟΥΣΑ τέχνης «έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου» φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Diane Katsiaficas με τίτλο «Two kinds of nature».

Η Diane Katsiaficas -Ελληνοαμερικανίδα καλλιτέχνις και καθηγήτρια στο Τμήμα της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα- είναι εικαστική αφηγήτρια, με προσανατολισμό σε ιστορίες και χώρους που σχετίζονται με την κοινωνική συνείδηση και την υπεύθυνη πράξη.

Η ίδια παρατηρεί για το έργο της: «Τα μικρά σχέδια ήταν πάντα για μένα ένα μέσο για να προσδιορίσω μια θέση, μια εμπειρία ή μια ιδέα... Τι κρύβεται κάτω από την επίφαση μιας επανάληψης των στοιχείων ή των γεγονότων; Το σχέδιο, "υπό μια διευρυμένη έννοια", με ένα κοπίδι από λέιζερ και με μια ψηφιακή ραπτομηχανή έχει προσφέρει άπειρες δυνατότητες για την εξέταση των επιπέδων του νοήματος».

Στην έκθεση παρουσιάζει δύο σειρές από το έργο της. Τη σειρά «Causes and Conditions» και τη σειρά «Salt: a romance Chapter 4: Missolonghi». Αφετηρία για τη σειρά «Causes and Conditions» αποτελούν οι προκλήσεις για την υγεία ενός ατόμου, η αδυναμία του ανθρώπινου σώματος, ο πόνος, η θεραπεία και η ελπίδα. Κατά τη διαδικασία της μετατροπής μικρών σχεδίων μικτής τεχνικής σε lazer cut από χειροποίητο χαρτί, συμβαίνουν αλλαγές, οι οποίες, όπως η ίδια παρατηρεί: «Είναι ανάλογες με τις φάσεις ενός σώματος, κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης».

Η σειρά «Salt: a romance Chapter 4: Missolonghi» αποτελείται από 12 εικόνες και συναφή κείμενα και εξερευνά την περιοχή του Μεσολογγίου: τους ελώδεις υγροτόπους του, τις αλυκές, ένα κομμάτι της ιστορίας και της θέσης του, που συνδέεται με τη διαδρομή των αποδημητικών πτηνών και έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή διεθνούς σημασίας. Είναι μια λεπτομερής αφήγηση που συμβολίζει τη φύση της Ελλάδας: ένα περιβάλλον το οποίο, παρά την απώλεια και το θρήνο, μπορεί να ενθαρρύνει την ελπίδα.

Διάρκεια έως 18 Οκτωβρίου.

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ

«ΕΠΙΔΙΩΞΗ για αρμονία» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Εύας Αποστολάτου στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5.

Η ζωγράφος παρουσιάζει μια νέα ενότητα έργων μέσα από την οποία επιχειρεί να εικονογραφήσει το συμπέρασμα των φιλοσόφων ότι «η τέχνη σώζει από τα δεινά της ζωής».

«Θέλω να αιχμαλωτίσω την ομορφιά στο τελάρο», λέει η Εύα Αποστολάτου. «Δεν θέλω την παραμόρφωση της φόρμας. Θέλω τις σχεδιαστικές αρμονίες. Και να κάνω τον άνθρωπο ακόμα πιο ωραιοποιημένο, αν αυτή έχει επιλέξει να είναι η αλήθεια του. Ο,τι επιλέγουμε εμείς είναι η αλήθεια μας... Αυτή την αλήθεια θέλω να αποτυπώσω στον καμβά. Θέλω να κάνω τον άνθρωπο όπως τον ξέρω, ή όπως θέλει να τον ξέρω. Και για να το πετύχω επικεντρώνομαι στη σύνθεση και το χρώμα. Κάθε φορά διαλέγω ένα ζευγάρι χρωμάτων για να αναζητήσω μια καινούργια αρμονία. Μια καινούργια ομορφιά. Μια καινούργια αλήθεια».

Η ιστορικός και κριτικός Τέχνης Ηρα Παπαποστόλου σημειώνει για την καινούργια δουλειά της Εύας Αποστολάτου: «Συνδέεται εικαστικά με ό,τι αγαπά και τη συγκινεί και τα θέματα της είναι κυρίως τοπία και πορτρέτα σε ήπιες γκάμες χρωμάτων... Αυτό όμως που την ενδιαφέρει πάνω απ' όλα είναι να υπερβεί την αφήγηση και να αποτυπώσει την "ομορφιά" του τοπίου, ή αλλιώς την αρμονία που εκπέμπει η φύση και το σύμπαν... Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποτυπώνει την ομορφιά των προσώπων που επιλέγει να ζωγραφίσει, με την έννοια της δικής τους αλήθειας...». Διάρκεια έως 25 Οκτωβρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αίθουσες Τέχνες/Γκαλερί
Εκθέσεις
Εικαστικά