Ηλεκτρονική Έκδοση

Και η Σούδα στην υπηρεσία των βομβαρδισμών

Στο «αεροπλανοφόρο» της Κύπρου ο Ντέιβιντ Κάμερον

Επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά και την Καμπούλ

Ολιγόωρη επίσκεψη, η οποία κρατήθηκε μυστική για λόγους ασφαλείας, πραγματοποίησε στη βάση του Ακρωτηρίου στην Λεμεσό ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, (επισκέφθηκε και την Καμπούλ) για να δει από κοντά τα πληρώματα των έξι μαχητικών αεροσκαφών τύπου Tornado και το υπόλοιπο προσωπικό που συμμετέχει στις επιθέσεις κατά στόχων τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία. Τα «αεροπλανοφόρα» της Κύπρου και της Κρήτης (Σούδα) είναι στην υπηρεσία των βομβαρδισμών... αγκαζέ με τη λιτότητα.

Lockheed F-35 Lockheed F-35 Φωτογραφία: EPA/ANDY RAIN Φωτογραφία: EPA/ANDY RAIN Επίσης πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν για να συναντηθεί με την ηγεσία της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail», ο κ. Κάμερον ανακοίνωσε πως δύο ακόμα Tornado θα προστεθούν στα αεροσκάφη που βρίσκονται στο Ακρωτήρι.

«Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την έναρξη των ένοπλων επιχειρήσεων στο Ιράκ, θέλησα να έρθω εδώ για να ευχαριστήσω τους στρατιώτες μας για τη ζωτικής σημασίας δουλειά που κάνουν για να ηττηθούν αυτοί οι βάρβαροι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, που απειλούν την ασφάλεια όχι μόνο του Ιράκ, της Συρίας και της περιοχής, αλλά και των δρόμων της Βρετανίας» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Δήλωσε ότι το σμήνος των Τορνέιντο θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι και τον ερχόμενο Απρίλιο, προτού αντικατασταθεί από πιο σύγχρονα αεροσκάφη.

Επίσης, ο Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Αφγανιστάν, μετέβη στο προεδρικό μέγαρο όπου έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι. Είναι ο πρώτος ηγέτης μεγάλης δυτικής χώρας που επισκέπτεται το Αφγανιστάν τέσσερις ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Ασράφ Γάνι, ύστερα από μήνες πολιτικής αναταραχής που αποσταθεροποίησε τη χώρα λόγω του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί γύρω από τις προεδρικές εκλογές.

Η Βρετανία είναι η δεύτερη χώρα του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού μετά τις ΗΠΑ, με δύναμη 3.900 στρατιωτών της σήμερα στο Αφγανιστάν. Βρετανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη χώρα από το 2001, με την υπό τις ΗΠΑ επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Περισσότεροι από 450 βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν στη διάρκεια του πολέμου κατά των ανταρτών Ταλιμπάν και των εξτρεμιστών συμμάχων τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των βρετανικών δυνάμεων θα αποχωρήσει στο τέλος του έτους, καθώς η αποστολή των μάχιμων στρατευμάτων του διεθνούς συνασπισμού τερματίζεται τον Δεκέμβριο και οι πρόσφατα εκπαιδευμένες αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αναλαμβάνουν τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν.

Η νέα αφγανική κυβέρνηση υπέγραψε αυτή την εβδομάδα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμφωνίες που ορίζουν το πλαίσιο της παραμονής το 2015 περίπου 12.500 ξένων στρατιωτών στη χώρα, εκ των οποίων 9.800 είναι Αμερικανοί, προκειμένου να υποστηρίξουν τις αφγανικές δυνάμεις στην αποστολή τους για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας.


 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεμικές επιχειρήσεις
Κύπρος
Ιράκ
Αφγανιστάν
Βρετανία