Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΤΡΟΪΚΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Δώρο για τις κάλπες οι εκατό δόσεις

Απρόσμενο εκλογικό τράτο για την κυβέρνηση είναι η διαφαινόμενη αποδοχή από την τρόικα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, της πρότασης για την εξόφληση σε 100 δόσεις των χρεών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα με έκπτωση έως 90% στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, ακόμα και αν αυτά εξοφλούνται έως και 12 δόσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται την πρόταση που είχε απορρίψει το καλοκαίρι (Ιούλιο) για εξόφληση των χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, υπό τον όρο και την προϋπόθεση η κυβέρνηση να καταθέσει έκθεση, με τις όποιες θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις έχει το συγκεκριμένο μέτρο.

Οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές προσεγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ χωρίς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, που μαζί με αυτά μπορεί να φτάνουν και τα 20 δισ. ευρώ.

Τα ταμεία με το σοβαρότερο πρόβλημα είναι δύο: Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ, καθώς και στα δύο αυτά ταμεία έχει καταγραφεί ότι 6 στους 10 ασφαλισμένους αδυνατούν τα τέσσερα τελευταία χρόνια να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η πραγματική «κόπωση» των οφειλετών, λόγω των ανελαστικών διατάξεων που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2013, έχουν οδηγήσει σε «παύση πληρωμών» ακόμη και όσους εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος τις δόσεις τους. Τα ειδοποιητήρια κατασχέσεων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών έχουν ξεπεράσει αισίως τα 80.000, παρά τη «σιωπηρή», όπως αποκάλυψε η «Ε», οδηγία Βρούτση να «μην πειραχθούν» όσοι έχουν χρέη μέχρι και 20.000 ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, και με ανελαστική πλέον την ανάγκη αύξησης των εσόδων για την κάλυψη ελλειμμάτων, κυρίως όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα μέσα στο ερχόμενο δεκαήμερο, και θα προβλέπει 100 δόσεις για χρέη έως 300.000 ευρώ.

Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, υπολογίζεται ότι η πρόβλεψη των 100 δόσεων αφορά περίπου 500.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει της διάταξης που προωθείται, δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ το μήνα.

Εκτός βέβαια από τις δόσεις, σημαντικό κίνητρο για την ένταξη νέων οφειλετών στη ρύθμιση θα αποτελέσει η μεγάλη μείωση του επιτοκίου, από 8,05% σε περίπου 4%. Εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι στη νέα αυτή απλούστερη και ευνοϊκότερη ρύθμιση θα μπορεί να ενταχθεί το σύνολο των χρεών που δημιουργήθηκε ακόμη και εντός του 2014, ενώ προβλέπεται επίσης δραστική μείωση των προστίμων και προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.

** Το Σάββατο οι αποφάσεις

Εν τω μεταξύ, για το Σάββατο μετατέθηκαν οι τελικές αποφάσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Μετά την ολοκλήρωση της τετράωρης συνάντησης που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «όλες οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το Σάββατο «είναι πιθανό να γίνει αναλυτικότερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και σε αυτή θα τεθούν επί τάπητος και τα νούμερα»

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, θεώρησε ότι οι στόχοι της ελληνικής πλευράς είναι ρεαλιστικοί και εξέφρασε την πεποίθησή του για την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Με ευχολόγια η συνάντηση Βρούτση - τρόικας

Να κερδίσει χρόνο επιχείρησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στη συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τους εκπροσώπους της τρόικας, επικαλούμενος στα εργασιακά το πλαίσιο συμφωνίας ΓΣΕΕ-Εργοδοτών στο ILO, αλλά και στο ασφαλιστικό τη μελέτη του ΚΕΠΕ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους και περιορίστηκαν στο να καταγράφουν τις θέσεις της κυβέρνησης.

Στο κείμενο που παρουσίασε για το θέμα των απεργιών, των απολύσεων και της συνδικαλιστικής δράσης ξεχωρίζουν τα εξής τρία σημεία:

* Αναφορικά με το νομικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που διέπουν τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα, η συγκριτική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου και η σχετική αξιολόγηση των νέων διαδικασιών κατέληξε πως το ισχύον νομικό πλαίσιο σε αυτό το πεδίο εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά στάνταρντ. Η πλευρά των εργοδοτών υπογράμμισε τις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων στην περίπτωση αναδιάρθρωσης και/ή συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ η πλευρά των εργαζομένων τόνισε την ανάγκη για σεβασμό των δικαιωμάτων ενημέρωσης και διαβούλευσης. Οι κοινωνικοί εταίροι επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στις τριμερείς διαδικασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), όπως τροποποιήθηκε προσφάτως. Πρότειναν στην κυβέρνηση μέτρα για τη θεσμική ενίσχυση και ενδυνάμωση του ΑΣΕ και συμφώνησαν πως το Γραφείο θα μπορούσε να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της λειτουργίας του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

* Ανταπεργία εργοδοτών - «λοκ-άουτ». Ολα τα μέρη αναγνώρισαν πως δεν υπάρχει λόγος να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία. Στη βάση της συγκριτικής μελέτης που παρουσιάστηκε, και αναφορικά με την τεχνική διάσταση του θέματος, διαπιστώθηκε πως οι εργοδότες που λειτουργούν με καλή πίστη διαθέτουν κατάλληλα και επαρκή νομοθετημένα μέσα που διασφαλίζουν την προστασία τους βάσει των σχετικών διατάξεων του αστικού κώδικα, δικαστικού ελέγχου, κ.λπ.

* «Συλλογική/συνδικαλιστική δράση»: Η συγκριτική μελέτη κατέδειξε πως η εθνική νομοθεσία για την προστασία της λειτουργίας των συνδικάτων συνάδει με τους κανόνες και την πρακτική της Ε.Ε.

Για το Ασφαλιστικό, τέλος, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέες μειώσεις στις συντάξεις. Τόνισε ότι αναμένει 394 χρήσεις (ισολογισμούς) από τα ταμεία, τα οποία από το 2015 υποχρεούνται να εκδίδουν ισολογισμούς με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία που θα βάζει φραγμό στη μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική
Τρόικα
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Κυβέρνηση