Έντυπη Έκδοση

Το μετρό πάει Κυκλάδες

Αν την προσεχή Τετάρτη έως το Σάββατο περάσετε από το σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα και τον δείτε «πλημμυρισμένο» από θάλασσα και άρωμα Αιγαίου, μην αιφνιδιαστείτε.

Είναι μια εκδήλωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων ώστε να έρθουν σε επαφή οι Αθηναίοι με τις ομορφιές των νησιών, να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα, αλλά και να γευτούν τοπικά εδέσματα.

Μιλήσαμε με το νομάρχη Κυκλάδων Δημ. Μπάιλα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που δεν υπάρχουν, για τις υποδομές υγείας που παραμένουν υποστελεχωμένες, αλλά κυρίως για την πρωτοβουλία στο «Μετρό» με τίτλο «Οι Κυκλάδες παίρνουν το μετρό για το Σύνταγμα».

*«Οι Κυκλάδες αιώνες τώρα έδειξαν ότι είναι ένας "χειροποίητος κόσμος"», μας λέει. «Προσπάθησαν οι άνθρωποι να επιζήσουν βασιζόμενοι στα δικά τους χέρια. Εφτιαξαν τις ξερολιθιές για να συγκρατήσουν το χώμα και να καλλιεργήσουν, έφτιαξαν τις στέρνες για να μαζέψουν το βρόχινο νερό, έφτιαξαν τα μονοπάτια για να πάνε στα αλώνια, αυτοσχεδίασαν φτιάχνοντας μικρά λιμανάκια για να προφυλάξουν τις βάρκες τους, έφτιαξαν λιοτρίβια με κορμούς δέντρων και μεγάλες πέτρες, γενικά όλη τους η ζωή φτιάχτηκε με τα δικά τους χέρια για να μπορέσουν να μείνουν σ' αυτά τα βράχια...».

Τα παλιά μονοπάτια

Ο νομάρχης Κυκλάδων Δ. Μπάιλας Ο νομάρχης Κυκλάδων Δ. Μπάιλας Και είναι αυτή η πρωτόγνωρη ομορφιά που ξαφνιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη, αφού περισσότεροι από δύο εκατ. τουρίστες υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο επιλέγουν τις Κυκλάδες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

*«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων προσπαθεί να αναδείξει αυτόν τον πολιτισμό σε συνάρτηση με τη φύση», πρόσθεσε ο νομάρχης.

«Οι Κυκλάδες έχουν ισκιωμένα ρέματα με τρεχούμενα νερά ακόμη και το καλοκαίρι, βυζαντινά ξωκλήσια, μοναστήρια, ανεμόμυλους, νερόμυλους, πύργους, λιοτρίβια, περιστεριώνες. Για το σκοπό αυτό υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με την κατασκευή, ανάδειξη και σηματοδότηση όλων των παλιών μονοπατιών τα οποία ξεπερνούν τα 400 χιλιόμετρα».

Σήμερα έχουν αναδειχθεί τα μονοπάτια στα νησιά της Κύθνου, της Τζιάς, της Ανδρου, της Τήνου και της Αμοργού. Πρόκειται για περίπου 130 χιλιόμετρα, τα οποία κινηματογραφούνται και ετοιμάζεται ένας ταξιδιωτικός οδηγός που θα μοιραστεί σε εκθέσεις του εξωτερικού.

*«Βασικό μέλημά μας είναι και η ανάδειξη του θαλάσσιου τουρισμού», επισημαίνει ο Δημ. Μπάιλας. «Τα τελευταία 10 χρόνια σε τουλάχιστον 15 νησιά έχουμε κατασκευάσει καταφύγια στα οποία μπορεί ο επισκέπτης να προσορμήσει και να ανεφοδιαστεί ακολουθώντας «τις πορείες του μελτεμιού». Ετσι ακριβώς όπως ταξίδευαν και οι πρόγονοί μας, που ακολουθούσαν, για παράδειγμα στις δυτικές Κυκλάδες, τη διαδρομή Κέα, Κύθνο, Σέριφο, Κίμωλο, Μήλο, αφού εκεί τους πήγαινε αναγκαστικά το μελτέμι. Τέσσερις τέτοιες διαδρομές υπάρχουν στις Κυκλάδες και σ' αυτές έχουμε φτιάξει καταφύγια για να μπορούν οι επισκέπτες μας να διανυκτερεύσουν και να ζήσουν σαν τον Ροβινσώνα».

*«Πώς θα κινηθεί φέτος ο τουρισμός στα Κυκλαδονήσια;», τον ρωτήσαμε. «Δεν φοβόμαστε. Οι Κυκλάδες δουλεύουν κυρίως με έλληνες και βαλκάνιους τουρίστες και τα μηνύματα είναι θετικά. Συμφωνήσαμε επίσης με τους τοπικούς τουριστικούς επιχειρηματίες να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές τους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συγκοινωνίες-Μεταφορές