Έντυπη Έκδοση

Με ευχολόγια η συνάντηση Βρούτση - τρόικας

Να κερδίσει χρόνο επιχείρησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στη συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τους εκπροσώπους της τρόικας, επικαλούμενος στα εργασιακά το πλαίσιο συμφωνίας ΓΣΕΕ-Εργοδοτών στο ILO, αλλά και στο ασφαλιστικό τη μελέτη του ΚΕΠΕ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους και περιορίστηκαν στο να καταγράφουν τις θέσεις της κυβέρνησης.

Στο κείμενο που παρουσίασε για το θέμα των απεργιών, των απολύσεων και της συνδικαλιστικής δράσης ξεχωρίζουν τα εξής τρία σημεία:

* Αναφορικά με το νομικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που διέπουν τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα, η συγκριτική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου και η σχετική αξιολόγηση των νέων διαδικασιών κατέληξε πως το ισχύον νομικό πλαίσιο σε αυτό το πεδίο εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά στάνταρντ. Η πλευρά των εργοδοτών υπογράμμισε τις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων στην περίπτωση αναδιάρθρωσης και/ή συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ η πλευρά των εργαζομένων τόνισε την ανάγκη για σεβασμό των δικαιωμάτων ενημέρωσης και διαβούλευσης. Οι κοινωνικοί εταίροι επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στις τριμερείς διαδικασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), όπως τροποποιήθηκε προσφάτως. Πρότειναν στην κυβέρνηση μέτρα για τη θεσμική ενίσχυση και ενδυνάμωση του ΑΣΕ και συμφώνησαν πως το Γραφείο θα μπορούσε να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της λειτουργίας του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

* Ανταπεργία εργοδοτών - «λοκ-άουτ». Ολα τα μέρη αναγνώρισαν πως δεν υπάρχει λόγος να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία. Στη βάση της συγκριτικής μελέτης που παρουσιάστηκε, και αναφορικά με την τεχνική διάσταση του θέματος, διαπιστώθηκε πως οι εργοδότες που λειτουργούν με καλή πίστη διαθέτουν κατάλληλα και επαρκή νομοθετημένα μέσα που διασφαλίζουν την προστασία τους βάσει των σχετικών διατάξεων του αστικού κώδικα, δικαστικού ελέγχου, κ.λπ.

* «Συλλογική/συνδικαλιστική δράση»: Η συγκριτική μελέτη κατέδειξε πως η εθνική νομοθεσία για την προστασία της λειτουργίας των συνδικάτων συνάδει με τους κανόνες και την πρακτική της Ε.Ε.

Για το Ασφαλιστικό, τέλος, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέες μειώσεις στις συντάξεις. Τόνισε ότι αναμένει 394 χρήσεις (ισολογισμούς) από τα ταμεία, τα οποία από το 2015 υποχρεούνται να εκδίδουν ισολογισμούς με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία που θα βάζει φραγμό στη μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Τρόικα
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Κύριο θέμα
Δώρο για τις κάλπες οι εκατό δόσεις