Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει μόνον ο λαός»
Εντείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πιέσεις προς την κυβέρνηση ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες, καθώς άπαντες στο εσωτερικό του κόμματος πιστεύουν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν σηματοδοτεί τίποτα περισσότερο από ξεκαθάρισμα στα κυβερνώντα κόμματα και ύστατη προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να κρατηθεί λίγο ακόμη στην εξουσία.
Γίνονται, φυσικά, οι δέουσες προετοιμασίες για την κοινοβουλευτική παρουσία στην Ολομέλεια, ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση η μόνη βεβαιότητα που επικρατεί είναι πως ο κυβερνητικός σχηματισμός πνέει τα λοίσθια. Χωρίς μάλιστα να αποκλείεται από στελέχη να επαναληφθεί το 2011 και παρά την «εικονική εμπιστοσύνη» που θα λάβει ο πρωθυπουργός στη Βουλή να προκηρυχθούν εκλογές.
Είναι άλλωστε κεντρική εκτίμηση ότι η κυβέρνηση, βλέποντας να καταρρέει υπό το βάρος της λαϊκής δυσφορίας και ενώ έπονται νέα μέτρα που προκαλούν αποστασιοποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε έναν έμμεσο εκβιασμό αυτών των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
«Είναι μειοψηφία»
Εκλογές εδώ και τώρα ζήτησε ο Δημήτρης Βίτσας από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ στο χαιρετισμό προς τους πρώην συντρόφους του. Οπως είπε ο γραμματέας του κόμματος, όταν τη χώρα κατακλύζει το αίτημα για αλλαγή, η άμεση προσφυγή στις κάλπες δεν είναι αντιπολιτευτική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κοινωνική, πολιτική και εθνική ανάγκη. «Με την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να επιβάλει τη σιδηρά πειθαρχία του Μνημονίου σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία είναι προ πολλού μειοψηφία στο λαό. Καταφεύγει στη δεδηλωμένη στη Βουλή γιατί την έχει χάσει προ πολλού στην κοινωνία. Στη δημοκρατία όμως, ιδίως όταν η δυσαρμονία ανάμεσα στη Βουλή και το λαό είναι διαπιστωμένη ακόμα και από συντηρητικούς διεθνείς παράγοντες, τη μόνη ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός», είπε ο κ. Βίτσας.
«Τελευταίους σπασμούς» χαρακτήρισε την κυβερνητική πρωτοβουλία ο Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αιφνιδιάστηκε, δεδομένου -όπως είπε- ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν είναι σε θέση να αιφνιδιάζει. «Κατ' ουσίαν είναι μια αμυντική, ηττοπαθής κίνηση, είναι μια μάταιη προσπάθεια να ζητήσει ο κ. Σαμαράς να ανανεώσει την εντολή από ένα Κοινοβούλιο το οποίο είναι ουσιαστικά απονομιμοποιημένο» (ΑΝΑ- ΜΠΕ).
Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση εμφανιστεί ενισχυμένη, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 154 βουλευτές που έχει τώρα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι θα πρόκειται για «ψεύτικη εικόνα» προσθέτοντας ότι «κυβερνάει κόντρα στο ρεύμα της κοινωνίας».
«Στο δρόμο του Παπανδρέου»
Σύντομο τέλος της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση προέβλεψε ο Δημήτρης Παπαδημούλης που χαρακτήρισε το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης «ομολογία αδυναμίας». «Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί τον δρόμο του Γ. Παπανδρέου. Κι επειδή έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην κοινωνία, ψάχνει να βρει εμπιστοσύνη στους βουλευτές τους. Αλλά η εμπειρία από το 2011 δείχνει ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις δεν μπορούν να πάνε μακριά. Είναι παρηγοριά στον άρρωστο, μέχρι να βγει η ψυχή του» (Alpha 9,89).