Έντυπη Έκδοση

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει μόνον ο λαός»

Εντείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πιέσεις προς την κυβέρνηση ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες, καθώς άπαντες στο εσωτερικό του κόμματος πιστεύουν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν σηματοδοτεί τίποτα περισσότερο από ξεκαθάρισμα στα κυβερνώντα κόμματα και ύστατη προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να κρατηθεί λίγο ακόμη στην εξουσία.

Γίνονται, φυσικά, οι δέουσες προετοιμασίες για την κοινοβουλευτική παρουσία στην Ολομέλεια, ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση η μόνη βεβαιότητα που επικρατεί είναι πως ο κυβερνητικός σχηματισμός πνέει τα λοίσθια. Χωρίς μάλιστα να αποκλείεται από στελέχη να επαναληφθεί το 2011 και παρά την «εικονική εμπιστοσύνη» που θα λάβει ο πρωθυπουργός στη Βουλή να προκηρυχθούν εκλογές.

Είναι άλλωστε κεντρική εκτίμηση ότι η κυβέρνηση, βλέποντας να καταρρέει υπό το βάρος της λαϊκής δυσφορίας και ενώ έπονται νέα μέτρα που προκαλούν αποστασιοποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε έναν έμμεσο εκβιασμό αυτών των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι μειοψηφία»

Εκλογές εδώ και τώρα ζήτησε ο Δημήτρης Βίτσας από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ στο χαιρετισμό προς τους πρώην συντρόφους του. Οπως είπε ο γραμματέας του κόμματος, όταν τη χώρα κατακλύζει το αίτημα για αλλαγή, η άμεση προσφυγή στις κάλπες δεν είναι αντιπολιτευτική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κοινωνική, πολιτική και εθνική ανάγκη. «Με την ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να επιβάλει τη σιδηρά πειθαρχία του Μνημονίου σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία είναι προ πολλού μειοψηφία στο λαό. Καταφεύγει στη δεδηλωμένη στη Βουλή γιατί την έχει χάσει προ πολλού στην κοινωνία. Στη δημοκρατία όμως, ιδίως όταν η δυσαρμονία ανάμεσα στη Βουλή και το λαό είναι διαπιστωμένη ακόμα και από συντηρητικούς διεθνείς παράγοντες, τη μόνη ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός», είπε ο κ. Βίτσας.

«Τελευταίους σπασμούς» χαρακτήρισε την κυβερνητική πρωτοβουλία ο Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αιφνιδιάστηκε, δεδομένου -όπως είπε- ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν είναι σε θέση να αιφνιδιάζει. «Κατ' ουσίαν είναι μια αμυντική, ηττοπαθής κίνηση, είναι μια μάταιη προσπάθεια να ζητήσει ο κ. Σαμαράς να ανανεώσει την εντολή από ένα Κοινοβούλιο το οποίο είναι ουσιαστικά απονομιμοποιημένο» (ΑΝΑ- ΜΠΕ).

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση εμφανιστεί ενισχυμένη, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 154 βουλευτές που έχει τώρα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι θα πρόκειται για «ψεύτικη εικόνα» προσθέτοντας ότι «κυβερνάει κόντρα στο ρεύμα της κοινωνίας».

«Στο δρόμο του Παπανδρέου»

Σύντομο τέλος της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση προέβλεψε ο Δημήτρης Παπαδημούλης που χαρακτήρισε το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης «ομολογία αδυναμίας». «Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί τον δρόμο του Γ. Παπανδρέου. Κι επειδή έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην κοινωνία, ψάχνει να βρει εμπιστοσύνη στους βουλευτές τους. Αλλά η εμπειρία από το 2011 δείχνει ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις δεν μπορούν να πάνε μακριά. Είναι παρηγοριά στον άρρωστο, μέχρι να βγει η ψυχή του» (Alpha 9,89).

Αλλο εμπιστοσύνη, άλλο τυφλή υπακοή

Βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δηλώνουν πως θα δώσουν την ψήφο τους, αλλά δεν δεσμεύονται για άλλα νομοσχέδια

Περισσότερα ερωτηματικά για τις προθέσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης φαίνεται να δημιουργεί στους βουλευτές της συμπολίτευσης η κυβερνητική πρωτοβουλία για επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και δεν φαίνεται να παίρνουν πειστικές απαντήσεις για το αν είναι η κατάλληλη κίνηση για να αποτραπεί κλίμα κυβερνητικής αστάθειας.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. επικρατεί πάντως ένα κλίμα σχετικής νηνεμίας, σε αντίθεση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου συντηρείται μία, προς το παρόν, χαμηλής κλίμακας ένταση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ώς τώρα δεδομένα του ρεπορτάζ δεν προδιαθέτουν για κάποια έκπληξη κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας που να αφορά αρνητική ψήφο βουλευτή της συμπολίτευσης. Ωστόσο, όπως σημειώνει «πράσινος» βουλευτής, «η ψήφος εμπιστοσύνης δεν δεσμεύει την ψήφο των βουλευτών σε άλλο νομοσχέδιο», προσθέτοντας ότι «η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης θα είναι χωρίς νόημα αν δεν συνοδεύεται με κάτι πιο συνολικό, όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τον προϋπολογισμό».

«Ουσιαστική στήριξη»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, με σχόλιό του στα social media, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης δεν απαντά σε κανένα πολιτικό ερώτημα και πρόβλημα». Από τη Ν.Δ. ο βουλευτής Αντρέας Ψυχάρης τόνισε ότι «δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο γίνεται αυτή η διαδικασία», σημειώνοντας ότι «ποτέ δεν ετέθη θέμα να ρίξουμε την κυβέρνηση. Δύο χρόνια ψηφίζουμε δυσάρεστα μέτρα και νόμους και η στήριξή μας είναι ουσιαστική και φανερή» (Mega).

Σύμφωνα με υπουργό του ΠΑΣΟΚ, η πρωτοβουλία αυτή, αν και θεωρείται αναγκαία και θετική, απλά βοηθά την κυβέρνηση να «κερδίσει χρόνο» και «παγώνει ένα κλίμα αστάθειας, το αναβάλλει για αργότερα», επισημαίνοντας στους συνομιλητές του ότι «τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας και της κυβέρνησης παραμένουν».

Ειδικότερα για ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει εντείνει ένα κλίμα καχυποψίας και εκνευρισμού, που υπήρχε διάχυτο το τελευταίο διάστημα. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός διακρίνει ότι υπάρχει μια νέα στροφή Βενιζέλου από όσα έλεγε τις τελευταίες εβδομάδες και σχολιάζει δηκτικά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «μας δουλεύει ψιλό γαζί». Σπεύδει μάλιστα να αναρωτηθεί με νόημα «σε τι θα εμποδίσει όσους αμφισβητούν Σαμαρά και Βενιζέλο να συνεχίσουν να το κάνουν μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ωστόσο περιμένουν να δουν όχι μόνο το πόσα «ναι» και πόσα «όχι» βουλευτών θα υπάρξουν, αλλά ετοιμάζονται να καταγράψουν τυχόν «παρών» ή αποχές από ανεξάρτητους, ως επί το πλείστον, βουλευτές, προκειμένου να τα προσμετρήσουν ως θετική στάση των βουλευτών, σε μια λογική πως «ό,τι δεν είναι εναντίον της κυβέρνησης είναι υπέρ της και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Γαλάζιες» πηγές ευελπιστούσαν σε θετική ψήφο του Γιώργου Κασαπίδη, που θα ανοίξει το δρόμο της επανόδου του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Από εκεί και πέρα κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος παραπέμπει για τη στάση του στην ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ωστόσο μέσω twitter σχολίασε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είναι δώρο προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ