Έντυπη Έκδοση

Αλλο εμπιστοσύνη, άλλο τυφλή υπακοή

Βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δηλώνουν πως θα δώσουν την ψήφο τους, αλλά δεν δεσμεύονται για άλλα νομοσχέδια

Περισσότερα ερωτηματικά για τις προθέσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης φαίνεται να δημιουργεί στους βουλευτές της συμπολίτευσης η κυβερνητική πρωτοβουλία για επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και δεν φαίνεται να παίρνουν πειστικές απαντήσεις για το αν είναι η κατάλληλη κίνηση για να αποτραπεί κλίμα κυβερνητικής αστάθειας.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. επικρατεί πάντως ένα κλίμα σχετικής νηνεμίας, σε αντίθεση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου συντηρείται μία, προς το παρόν, χαμηλής κλίμακας ένταση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ώς τώρα δεδομένα του ρεπορτάζ δεν προδιαθέτουν για κάποια έκπληξη κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας που να αφορά αρνητική ψήφο βουλευτή της συμπολίτευσης. Ωστόσο, όπως σημειώνει «πράσινος» βουλευτής, «η ψήφος εμπιστοσύνης δεν δεσμεύει την ψήφο των βουλευτών σε άλλο νομοσχέδιο», προσθέτοντας ότι «η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης θα είναι χωρίς νόημα αν δεν συνοδεύεται με κάτι πιο συνολικό, όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τον προϋπολογισμό».

«Ουσιαστική στήριξη»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, με σχόλιό του στα social media, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης δεν απαντά σε κανένα πολιτικό ερώτημα και πρόβλημα». Από τη Ν.Δ. ο βουλευτής Αντρέας Ψυχάρης τόνισε ότι «δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο γίνεται αυτή η διαδικασία», σημειώνοντας ότι «ποτέ δεν ετέθη θέμα να ρίξουμε την κυβέρνηση. Δύο χρόνια ψηφίζουμε δυσάρεστα μέτρα και νόμους και η στήριξή μας είναι ουσιαστική και φανερή» (Mega).

Σύμφωνα με υπουργό του ΠΑΣΟΚ, η πρωτοβουλία αυτή, αν και θεωρείται αναγκαία και θετική, απλά βοηθά την κυβέρνηση να «κερδίσει χρόνο» και «παγώνει ένα κλίμα αστάθειας, το αναβάλλει για αργότερα», επισημαίνοντας στους συνομιλητές του ότι «τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας και της κυβέρνησης παραμένουν».

Ειδικότερα για ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει εντείνει ένα κλίμα καχυποψίας και εκνευρισμού, που υπήρχε διάχυτο το τελευταίο διάστημα. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός διακρίνει ότι υπάρχει μια νέα στροφή Βενιζέλου από όσα έλεγε τις τελευταίες εβδομάδες και σχολιάζει δηκτικά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «μας δουλεύει ψιλό γαζί». Σπεύδει μάλιστα να αναρωτηθεί με νόημα «σε τι θα εμποδίσει όσους αμφισβητούν Σαμαρά και Βενιζέλο να συνεχίσουν να το κάνουν μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ωστόσο περιμένουν να δουν όχι μόνο το πόσα «ναι» και πόσα «όχι» βουλευτών θα υπάρξουν, αλλά ετοιμάζονται να καταγράψουν τυχόν «παρών» ή αποχές από ανεξάρτητους, ως επί το πλείστον, βουλευτές, προκειμένου να τα προσμετρήσουν ως θετική στάση των βουλευτών, σε μια λογική πως «ό,τι δεν είναι εναντίον της κυβέρνησης είναι υπέρ της και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Γαλάζιες» πηγές ευελπιστούσαν σε θετική ψήφο του Γιώργου Κασαπίδη, που θα ανοίξει το δρόμο της επανόδου του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Από εκεί και πέρα κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος παραπέμπει για τη στάση του στην ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ωστόσο μέσω twitter σχολίασε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είναι δώρο προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτικά κόμματα
Κύριο θέμα
«Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει μόνον ο λαός»