Έντυπη Έκδοση

«ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ, Η ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ»

Αλλαγή κυβέρνησης ζητεί ο Κουβέλης

Αλλαγή κυβέρνησης, για να αλλάξει η ασκούμενη πολιτική, ζήτησε ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών και τόνισε πως η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει όποια πρόταση της κυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή, πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη», είπε ο Φ. Κουβέλης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα. Η φαινομενικά κάθετη αντίθεση στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αφήνει ωστόσο ανοιχτή μια «χαραμάδα», καθώς συνοδεύεται υπό τον όρο «παραμέτρων». Οι συναινέσεις και συμπτώσεις που απαιτεί το Σύνταγμα, όπως εξήγησε, δεν υφίστανται όταν «συνεχίζονται οι πολιτικές που διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Κουβέλης επιχειρηματολόγησε ότι «οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια» και πως δεν είναι η πιθανότητα διεξαγωγής τους αυτή που «προκαλεί τριγμούς και αποσταθεροποίηση», αλλά το «εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών, που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα εκλογών πλησιέστερα».

Τα «ναι»

«Λέμε ναι στην αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση», είπε και εξήγησε τι θεωρεί ως προοδευτικό:

* Μια πολιτική που δεν παραβλέπει τις «αντικειμενικές παραμέτρους», όπως τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι πιστωτριών χωρών και την υπαρκτή δημοσιονομική στενότητα.

* Η διεκδίκηση νέας συμφωνίας με τους εταίρους για μείωση του χρέους, «μακριά από αντιλήψεις μονομερών ενεργειών».

* Να μην προτάσσεις κρατικιστικές λογικές με απλοϊκά σχήματα ενίσχυσης της ζήτησης.

* Να μην υιοθετείς όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα, είτε είναι κοινωνικά δίκαια είτε συντεχνιακά.

* Να μην «υπόσχεσαι σήμερα όσα αύριο θα αναιρέσεις».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, τόνισε ότι «είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ» και «ενδιαφέρομαι για την ολική της επαναφορά στην πολιτική ζωή της χώρας» και τη δημιουργία «προϋποθέσεων προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας», για να τονίσει: «Ολα τα άλλα δεν με αφορούν».

Οι στόχοι

Στόχος, κατά τον κ. Κουβέλη, δεν είναι απλώς «να φύγει αυτή η κυβέρνηση», αλλά η συμβολή της ΔΗΜΑΡ «σε μια νέα Ελλάδα, σε μια προοδευτική, ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία». Αυτό, εξήγησε, «απαιτεί συγκλίσεις προοδευτικών δυνάμεων», που «προσθέτουν και δεν αφαιρούν», που «αθροίζονται μεν αλλά δεν ομογενοποιούνται», που συμβάλλουν «θετικά αλλά δεν αφομοιώνονται». Επί της ουσίας, απάντησε στην πρόταση της Μαρίας Ρεπούση, που θέλει συμμετοχή σε ψηφοδέλτιο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ισότιμη συνεργασία και όχι απλή προσκόλληση στον κορμό του πρώτου κόμματος», υπό την προϋπόθεση «προγραμματικής συμφωνίας, η εφαρμογή της οποίας θα ελέγχεται», επεσήμανε.

Επανέλαβε, δε, ότι η ΔΗΜΑΡ, «σε πείσμα όσων εύχονται τη διάλυσή της ή προεξοφλούν τη διάχυσή της σε άλλους πολιτικούς φορείς, διατηρεί την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια».

Από τους πλέον ένθερμους χαιρετισμούς ήταν αυτή του Δ. Βίτσα. «Βρίσκομαι ανάμεσα σε πολλούς συντρόφους αγώνων και ελπίδων. Ανάμεσα σε φίλους χρόνων», είπε και μετέφερε τον «ειλικρινή και συντροφικό, έξω από εθιμοτυπίες και στερεότυπα, χαιρετισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τις ευχές όλων για την επιτυχία του συνεδρίου».

Πέρα από το «προσκλητήριο» του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση, τόσο ο Α. Παπαμιμίκος όσο και ο Ν. Ανδρουλάκης έριξαν γέφυρες για συνεργασία. Ο γραμματέας της Ν.Δ. μίλησε για «πρωτοποριακή συνεργασία» με τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μπορούμε να συναντηθούμε ξανά». Ο δε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ πρόταξε μια «δημοκρατική συμπαράταξη» κόντρα στο δικομματισμό Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργούν, όπως είπε, κλίμα τεχνητής πόλωσης σε μια κρίσιμη συγκυρία. Υπέρ των συνεργασιών εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ