Έντυπη Έκδοση

Ιταλική συμπαράσταση στη γαλλική «υπέρβαση»

Τη συμπαράστασή του στη Γαλλία εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι -μετά την ανακοίνωση του γαλλικού προϋπολογισμού του 2015 και τη μετάθεση από το Παρίσι κατά δύο χρόνια της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ- λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν ν' αντιμετωπίζονται οι χώρες ως «μαθητούδια» που δεν πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Σέβομαι την απόφαση μιας φίλης και ελεύθερης χώρας όπως είναι η Γαλλία.

Κανένας δεν πρέπει να μεταχειρίζεται τις χώρες σαν να είναι μαθητές» δήλωσε ο κ. Ρέντσι, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι με το μέρος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Επανέλαβε πάντως ότι η Ιταλία θα τηρήσει από την πλευρά της το όριο του 3% που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στο ίδιο πνεύμα, της κοινής γραμμής αλλά διαφορετικής στρατηγικής, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Παντοάν ξεκαθάρισε ότι η Ρώμη δεν θα ακολουθήσει το Παρίσι στο δρόμο αυτό: «Η δική μας στρατηγική εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων είναι διαφορετική από αυτή της Γαλλίας (...). Αυτό που η Ιταλία και η Γαλλία έχουν κοινό είναι ότι η οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη έχει επιδεινωθεί πολύ. Κι αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολη την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών. Το επίπεδο του πληθωρισμού αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα για τις χώρες που έχουν μεγάλο χρέος». Η Ιταλία αναθεώρησε την Τρίτη τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ το 2014 και το 2015, όπως και για τη μείωση του ελλείμματος, ωστόσο παραμένει εντός των ευρωπαϊκών ορίων με 3% του ΑΕΠ το 2014 και 2,9% το 2015.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Γαλλία
Εξωτερική πολιτική
Ιταλία