Έντυπη Έκδοση

Επιστροφή του κατώτατου στα 751 ευρώ ζητεί με πρόταση νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πρόταση νόμου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα -στα 751 ευρώ- κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Είχε προηγηθεί ανάλογη πρωτοβουλία και για τη ρύθμιση των χρεών των οφειλετών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πρόταση υπογράφεται από ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και περιλαμβάνει οκτώ άρθρα. Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το κείμενο ζητείται η κατάργηση των μνημονιακών και αντιδημοκρατικών νομοθετικών ρυθμίσεων του 2010-2014 που έπληξαν το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, προτείνεται η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά και ο επανακαθορισμός του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα συνάπτεται μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων.

Στην πρόταση καθίσταται εξάλλου σαφές ότι υπάρχουν περιθώρια και για άλλες βελτιωτικές, υπέρ των εργαζομένων, κινήσεις. Υπογραμμίζεται συγκεκριμένα ότι τα περιθώρια βελτίωσης του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν οριοθετούνται μόνο στην επαναφορά όσων ίσχυαν το 2009.

Αναλυτικότερα οι προτεινόμενες διατάξεις προβλέπουν:

Τι καταργείται

* Κατάργηση της μνημονιακής διάταξης, η οποία σχετίζεται με τη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

* Κατάργηση της μνημονιακής διάταξης, με την οποία επιβλήθηκε όριο αύξησης στις βασικές αποδοχές, στο πλαίσιο απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

* Κατάργηση μνημονιακών διατάξεων, με τις οποίες ρυθμίστηκαν η αναστολή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η αναστολή της επεκτασιμότητας των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

* Καταργείται στο σύνολό του «ένα μνημείο αντισυνταγματικής ρύθμισης», η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Φεβρούαριος 2012) με την οποία θεσπίστηκαν η μείωση των βασικών κατώτατων αποδοχών της ΕΓΣΣΕ, το πάγωμα όλων των αυξήσεων στις αποδοχές, ο περιορισμός της προσφυγής στη Διαιτησία, η θέσπιση της δυνατότητας διαπραγμάτευσης των όρων της ΣΣΕ με ατομική σύμβαση, ο περιορισμός της νόμιμης διάρκειας των ΣΣΕ.

* Καταργείται η μνημονιακή διάταξη με την οποία τελείται η αναγνώριση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου.

* Καταργείται η μνημονιακή διάταξη, με την οποία διαμορφώνεται και νομοθετικά ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο.

* Καταργείται η μνημονιακή διάταξη με την οποία μειώνεται στο μισό το ύψος της προσαύξησης του βασικού μισθού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Μισθοί/συντάξεις