Έντυπη Έκδοση

Προελαύνουν οι τζιχαντιστές στις πόλεις Χιτ και Κομπάνι

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έθεσαν χθες υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Χιτ, στην επαρχία Αλ Ανμπαρ του Δυτικού Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Το 90% της πόλης Χιτ τελεί υπό την κατοχή των τζιχαντιστών», δήλωσε ο Αντνάν αλ Φαχντάουι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι οι σουνίτες τζιχαντιστές είναι καλύτερα οπλισμένοι σε σχέση με τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε συγκεκριμένα δύο επιθέσεις, αμφότερες εναντίον στρατιωτικών βάσεων και αστυνομικών τμημάτων στο Δυτικό Ιράκ, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 42 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας (σύμφωνα με άλλες πηγές 17) και 40 τζιχαντιστές.

Την εγκληματική δράση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τονίζει χθεσινή ανακοίνωση του ΟΗΕ, όπου αναφέρεται ότι το Ι.Κ. πραγματοποιεί μαζικές εκτελέσεις, απάγει γυναίκες και κορίτσια που κρατά σε συνθήκες δουλείας και ακόμα στρατολογεί στις ομάδες του ανήλικα παιδιά ως μαχητές. Στην ίδια έκθεση, που βασίζεται σε σχεδόν 500 συνεντεύξεις, αναφέρεται ακόμη ότι στις αεροπορικές επιδρομές της ιρακινής κυβέρνησης εναντίον των σουνιτών μαχητών έχουν καταγραφεί θάνατοι αμάχων.

Η Γαλλία αποφάσισε στο μεταξύ να στείλει τρία νέα μαχητικά αεροσκάφη και μια φρεγάτα στις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί ο διεθνής συνασπισμός δυνάμεων εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Στη Σλοβενία, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει επίσημη θέση για το ζήτημα των Σλοβένων και Ευρωπαίων υπηκόων που πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης Ι.Κ.

Στη Συρία, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προέλασαν προς την κουρδική πόλη Κομπάνι, ωθώντας τους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν από την περιοχή του μετώπου. Η στρατηγικής σημασίας πόλη έμοιαζε χθες άδεια, καθώς οι πολίτες της την είχαν εγκαταλείψει εξαιτίας της προέλασης των μαχητών του Ι.Κ.

Στις Φιλιππίνες, οι ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα και κρατά ως ομήρους δύο Γερμανούς, ανακοίνωσε ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της -η καταβολή υψηλών λύτρων και η αποχώρηση της Γερμανίας από το διεθνή συνασπισμό που βάλλει εναντίον στόχων του Ι.Κ.- θα σκοτώσουν τον έναν όμηρο στις 17 Οκτωβρίου.

(Πηγές: Afp, ΑΠΕ-ΜΠΕ, EuropaPress)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής τρομοκρατία
Πολεμικές επιχειρήσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Ισλαμικό Κράτος