Έντυπη Έκδοση

Εξαερώθηκαν άνθρωποι και κτήρια στη Βουλγαρία

Κανένα σημάδι ζωής δεν έχει απομείνει στην περιοχή της βιομηχανικής μονάδας στο χωριό Γκόρνι Λομ της βορειοδυτικής Βουλγαρίας, η οποία μετετράπη σε σεληνιακό τοπίο μετά την έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών που στοίχισε τη ζωή και στους 16 εργαζομένους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην εργασία τους.

Σεληνιακό τοπίο μετά την έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών Σεληνιακό τοπίο μετά την έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας κήρυξε εθνικό πένθος τη σημερινή ημέρα, στη μνήμη όσων χάθηκαν στον τόπο της τραγωδίας, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός έστειλε ομάδα ψυχολόγων για να παράσχει ψυχολογική στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων.

Από την ισχυρότατη έκρηξη ισοπεδώθηκαν όλα τα κτήρια της μονάδας και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στην είσοδο του εργοστασίου σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, ενώ στη θέση του εργοστασίου έχουν απομείνει μόνο δύο κρατήρες.

Σύμφωνα με το διοικητή Πολιτικής Προστασίας Νικολάι Νικόλοφ, μετά την έκρηξη προκλήθηκε φωτιά που κατέστρεψε τα πάντα, ενώ πυροτεχνουργοί των ειδικών δυνάμεων του στρατού θα ξεκινήσουν την έρευνα στον τόπο της καταστροφής με ειδικό εξοπλισμό και με τη βοήθεια ρομπότ, 24 ώρες μετά την εκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, για λόγους ασφάλειας.

Το εργοστάσιο κατασκεύαζε εκρηκτικά για μη στρατιωτική χρήση (ορυχεία, έργα οικοδομής κ.τ.λ.), ενώ επεξεργαζόταν νάρκες ελληνικής κατασκευής βάσει σχετικής συμφωνίας από το 2007. Η αστυνομία έχει εκκενώσει την περιοχή όχι όμως και το χωριό, υποστηρίζοντας ότι το εργοστάσιο δεν είχε επικίνδυνα χημικά ώστε να προχωρήσουν σε προληπτική απομάκρυνση του πληθυσμού.

Τα τελευταία χρόνια είχαν σημειωθεί πολλά και σοβαρά εργατικά ατυχήματα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο προκαλώντας ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονταν, με σοβαρότερο αυτό τον Φεβρουάριο του 2010, όταν τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη.

Η τραγωδία σημειώνεται λίγες ημέρες μετά την κήρυξη των έκτακτων κοινοβουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, γεγονός που ανάγκασε τους ηγέτες των κομμάτων να διακόψουν τις προεκλογικές τους εκδηλώσεις, ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκεόργκι Μπλιζάμσκι ακύρωσε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις που είχε προγραμματίσει.

Στο μεταξύ ο γενικός εισαγγελέας, που συντονίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα, έδωσε εντολή να παρευρίσκονται στον τόπο της τραγωδίας ανακριτές της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Βουλγαρία