Έντυπη Έκδοση

ΝΕΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ, ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ

Κηδείες και μνημόσυνα

Μια συλλογή φωτογραφιών και στοιχείων για το πολύνεκρο ναυάγιο, πριν από ένα χρόνο στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 360 μετανάστες, ξυπνά μνήμες της τραγωδίας.

Ενα νέο ναυάγιο, με τουλάχιστον 10 νεκρούς Αφρικανούς και δεκάδες αγνοουμένους στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, έρχεται να φορτίσει με τον πλέον σκληρό τρόπο το βαρύ κλίμα. Η Ευρώπη πρέπει να αντλήσει διδάγματα από τα πολύνεκρα ναυάγια στη Μεσόγειο, δηλώνει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Επιζώντες της πολύνεκρης περσινής τραγωδίας έγιναν δεκτοί στο Βατικανό από τον Πάπα Φραγκίσκο. «Ζητώ απ' όλους, άνδρες και γυναίκες της Ευρώπης, να ανοίξουν τις πόρτες της καρδιάς τους. Θέλω να σας πω ότι βρίσκομαι στο πλευρό σας, προσεύχομαι για σας, προσεύχομαι για να ανοίξουν οι κλειστές πόρτες», διαβεβαίωσε συγκινημένος τους επισκέπτες του ο Ποντίφικας.

«Ανοίξτε τις πόρτες της καρδιάς σας», κάλεσε τους Ευρωπαίους ο Πάπας Φραγκίσκος, με το βλέμμα στους μετανάστες «Ανοίξτε τις πόρτες της καρδιάς σας», κάλεσε τους Ευρωπαίους ο Πάπας Φραγκίσκος, με το βλέμμα στους μετανάστες Εκδηλώσεις μνήμης συνοδεύτηκαν και από την επίσκεψη συγγενών των μεταναστών που χάθηκαν πέρσι στα νερά της Μεσογείου για μια επίπονη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων, μέσα από λήψεις των αρχών που έμειναν αποθηκευμένες σε cd.

«Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στους ραγδαία αυξανόμενους θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο, μειώνοντας τους περιορισμούς που θέτει στη μετανάστευση», εκτίμησε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με αφορμή την επέτειο της τραγωδίας στη Λαμπεντούζα. Πρέπει να διδαχθούμε από τα φρικτά γεγονότα του περασμένου Οκτωβρίου, επεσήμανε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.

Περίπου 165.000 άνθρωποι αποπειράθηκαν το διάπλου της Μεσογείου, για να φθάσουν στην Ευρώπη, από την αρχή της φετινής χρονιάς και πάνω από 3.000 έχασαν τη ζωή τους. Ο αριθμός των μεταναστών έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2013.

Χθες, δέκα Αφρικανοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι αγνοούνται, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Το πολεμικό ναυτικό της χώρας διέσωσε 80 με 90 ανθρώπους και ανέσυρε από τη θάλασσα τις σορούς δέκα μεταναστών. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 170 με 180 μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που κρατούνται σε κέντρο υποδοχής στο νησί Ναούρου, στο νότιο Ειρηνικό, έχουν ράψει τα χείλη τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προθέσεις των αρχών να τους στείλουν στην Καμπότζη.

(Πηγές: AFP-Reuters-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτικά ατυχήματα/Ναυάγια
Μετανάστες και πρόσφυγες
Για το ίδιο θέμα
Αποδοκίμασαν τον Σουλτς στη Λαμπεντούζα