Έντυπη Έκδοση

Από τη μία καλεί σε διάλογο, από την άλλη εξοπλίζει την Αστυνομία

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ και εκλεκτό του Πεκίνου

Διαδηλώσεων συνέχεια στο Χονγκ Κονγκ, με τους ακτιβιστές της δημοκρατίας να παραμένουν στους δρόμους και τον τοπικό κυβερνήτη, που απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του Πεκίνου, να ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

«Εσο δυνατό, Χονγκ Κονγκ» γράφει το πλακάτ. Το σετάκι συνοδεύεται από ομπρέλα «Εσο δυνατό, Χονγκ Κονγκ» γράφει το πλακάτ. Το σετάκι συνοδεύεται από ομπρέλα Λίγο μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχαν δώσει οι διαδηλωτές στον κυβερνήτη Λέουνγκ Τσουν-Γινγκ, ζητώντας την παραίτησή του και απειλώντας με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εκείνος ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα παραιτηθεί διότι πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την εκλογική μεταρρύθμιση. Συγχρόνως όμως, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως παραχώρηση, κάλεσε σε διάλογο τη Φοιτητική Ομοσπονδία που πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι φοιτητές δεν είχαν δώσει την απάντησή τους. Στην πραγματικότητα, το πλαίσιο ενός τέτοιου διαλόγου θα ήταν αρκετά περιορισμένο αφού το Πεκίνο έχει τονίσει ότι δεν θα υποχωρήσει στο ζήτημα της επιλογής των υποψηφίων για τη θέση του τοπικού κυβερνήτη.

Οι ακτιβιστές ζητούν καθολική και πλήρως ελεύθερη ψηφοφορία με ελεύθερες υποψηφιότητες από το 2017, ενώ η Κίνα σκοπεύει να επιλέγει εκείνη τους υποψηφίους. Χθες επιβεβαίωσε τη στήριξή της στον Λέουνγκ, δηλώνοντας ότι είναι απολύτως ικανοποιημένη από το έργο του ενώ προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην αναμειχθεί σ' αυτή την εσωτερική της υπόθεση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε, ωστόσο, σε συνάντησή του με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στο Λευκό Οίκο ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση και υποστηρίζουν «το ανοικτό σύστημα που είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα και την ευημερία στο Χονγκ Κονγκ».

Στη διάρκεια της ημέρας οι εντάσεις είχαν αυξηθεί άλλη μία φορά, με την Αστυνομία να καλεί τους διαδηλωτές να εκκενώσουν αμέσως το οικονομικό κέντρο της πόλης και να μεταφέρει στην έδρα της κυβέρνησης κιβώτια με πλαστικές σφαίρες. Οι σχετικές φωτογραφίες, που ανήρτησαν οι διαδηλωτές στο Διαδίκτυο, προκάλεσαν φόβους για ενδεχόμενη απόπειρα βίαιου τερματισμού της σοβαρότερης πολιτικής κρίσης που βιώνει το Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του στην κυριαρχία της Κίνας το 1997. Εν αναμονή της επόμενης κίνησης της μιας ή της άλλη πλευράς, η Ε.Ε. εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση ζητώντας από όλους αυτοσυγκράτηση.

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χονγκ Κονγκ