Έντυπη Έκδοση

ΑΟΡΙΣΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ

Στον αέρα τα σχέδια για κατασχέσεις από ΣΔΟΕ

Υπό αμφισβήτηση τίθεται και το νέο νομοθετικό καθεστώς που θεσπίστηκε το 2013 και επιτρέπει στο ΣΔΟΕ να προχωρεί σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών όταν διαπιστώνει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι δεν είναι συνταγματικώς ανεκτή η δυνατότητα του ΣΔΟΕ να επιβάλει το μέτρο της δέσμευσης για μεγαλοφοροφυγάδες. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος στην ΕΣΔΑ ο προγενέστερος νόμος του 3296/2004, όμως η απόφασή τους αυτή θέτει εν αμφιβόλω και το νέο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4223/2013) που εξακολουθεί να παρέχει στο ΣΔΟΕ την αρμοδιότητα δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών.

Δεσμεύσεις λογαριασμών

Η απόφαση κινείται στον αντίποδα της γνωμοδότησης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, ο οποίος, ύστερα από σχετικό ερώτημα, απάντησε θετικά για το εάν και μετά την τροποποίηση του παλιού νόμου το ΣΔΟΕ έχει τη δυνατότητα σε περιπτώσεις που διαπιστώνει μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή να προβαίνει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων των φοροφυγάδων.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση είναι αόριστη και αφήνει ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη διοίκηση να προχωρεί σε δεσμεύσεις, χωρίς ωστόσο να καθορίζει με τρόπο αρκετά σαφή και συγκεκριμένο τις προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου. Ειδικότερα, δεν θέτει περιορισμό στην έκταση και τη διάρκεια της δέσμευσης, ενώ δεν ρυθμίζει τη διαδικασία επιβολής και άρσης της, προβλέποντας εγγυήσεις ανάλογες προς τη σοβαρότητά της.

Οι δικαστές τονίζουν ότι η δέσμευση αποσκοπεί μεν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος για να διατηρούνται τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχομένου και να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του Δημοσίου, εφόσον βεβαιωθεί η πιθανολογούμενη παράβαση, όμως αυτό δεν αρκεί για να καταστήσει συνταγματικά ανεκτή μια τόσο σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχομένου.

Η περίπτωση που εξέτασε το δικαστήριο αφορούσε επιχειρηματία γεωργικών μηχανημάτων στη Θράκη, του οποίου οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύθηκαν με πράξη του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, το 2011, όταν έπειτα από έλεγχο υπήρξαν ενδείξεις μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Κατασχέσεις
ΣΔΟΕ
Αποταμίευση και καταθέσεις
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Μεταρρυθμίσεις