Έντυπη Έκδοση

ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ Η ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ:

«Δίπλα στους Ρομά ζουν άνθρωποι»!

Τη στιγμή που η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, εκφράζοντας ίσως (;) και την άποψη της κυβέρνησης, δηλώνει το ανεκδιήγητο «δίπλα στους Ρομά ζουν άνθρωποι», υπάρχουν κάποιοι που έχουν αφιερωθεί στον εντελώς αντίθετο σκοπό.

Διεθνές τριήμερο συνέδριο για την εκπαίδευση παιδιών Ρομά ξεκινάει σήμερα στο ΑΠΘ Διεθνές τριήμερο συνέδριο για την εκπαίδευση παιδιών Ρομά ξεκινάει σήμερα στο ΑΠΘ Στην ένταξη των Ρομά στο κοινωνικό σύνολο και στον αποκλεισμό του διαχωρισμού.

Γι' αυτό και η δήλωση Βούλτεψη προκαλεί ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση στην αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικής Σχολής του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σούλα Μητακίδου, επικεφαλής του Προγράμματος Εκπαίδευσης Παιδιών Ρομά, που υλοποιεί εδώ και τέσσερα χρόνια το συγκεκριμένο τμήμα.

«Η δήλωση της κ. Βούλτεψη είναι απαράδεκτη γιατί αναπαράγει στερεότυπα και προκαταλήψεις. Αν άνθρωποι από τον πολιτικό χώρο χαρακτηρίζουν τους Ρομά υπάνθρωπους, τι να πει κανείς για τον υπόλοιπο κόσμο που εμμένει στις προκαταλήψεις;», δηλώνει στην «Ε» η Σ. Μητακίδου.

Ακριβώς αυτός ο κοινωνικός αποκλεισμός και τα στερεότυπα που αναπαράγει η Σ. Βούλτεψη είναι αντικείμενο ενός ολόκληρου διεθνούς τριήμερου συνεδρίου που οργανώνει το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Παιδιών Ρομά, από σήμερα στις 5 το απόγευμα, στο κτήριο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.

Με τη συμμετοχή επιστημόνων και ερευνητών από την Ελλάδα, την Αμερική, την Αγγλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, το τριήμερο Συνέδριο με θέμα τις «Πολυπλοκότητες στην Ενταξη» απευθύνεται σε επαγγελματίες στα διάφορα πεδία δράσης (εκπαιδευτικούς, φοιτητές, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, διοικητικούς) και επιχειρεί να συμβάλει στο διάλογο για την κριτική ενασχόληση και τη διαλεκτική σχέση των πεδιών που ασχολούνται με ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται στο όριο ή το περιθώριο ανά τον κόσμο.

Η απάντηση των Ρομά

Την Κυριακή το απόγευμα, μπροστά στο Λευκό Πύργο, οι ίδιοι οι Ρομά δίνουν τη δική τους απάντηση στα στερεότυπα τύπου Βούλτεψη. Θα γίνει το 2ο Φεστιβάλ Ρομά, με τίτλο «+Βιώσεις». Η πρώτη διοργάνωσή του, πέρσι το Σεπτέμβριο, προκάλεσε ενθουσιασμό και συγκίνηση τόσο στους Ρομά των οικισμών της πόλης όσο και στους πολυάριθμους Θεσσαλονικείς που το παρακολούθησαν. Πρόκειται για μια γιορτή συνύπαρξης, κατανόησης και αποδοχής.

Ομάδες καλλιτεχνών που εργάζονται στο Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Παιδιών Ρομά» και καλεσμένοι καλλιτέχνες δούλεψαν συστηματικά με ομάδες Ρομά κάθε ηλικίας στους οικισμούς και καταυλισμούς της πόλης με στόχο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Δημιούργησαν μουσικά σχήματα, προετοίμασαν εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, κατασκεύασαν προσομοιώσεις σπιτιών των καταυλισμών. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν ένα παραμύθι που έφτιαξαν, θα γίνουν δράσεις χειροτεχνίας από ανακυκλωμένα υλικά, συγκρότημα από νέους Ρομά θα παίξει μουσική, θα παρουσιαστούν δρώμενα, γυναίκες Ρομά θα συμπράξουν επί σκηνής με τη Μαρία Θωίδου, ενώ περιλαμβάνονται και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Ολα τα παραπάνω είναι επιτεύγματα του προγράμματος Εκπαίδευσης Παιδιών Ρομά, το οποίο συμπληρώνει φέτος 4 χρόνια λειτουργίας σε καταυλισμούς και οικισμούς Ρομά στη Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Οπως επισημαίνει η Σ. Μητακίδου, οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι συνεργάτες του προγράμματος ήταν πολλές. Αρχικά έπρεπε να κάμψουν την καχυποψία των ίδιων των Ρομά για το αν τους δεχτούν στους οικισμούς και στις παράγκες τους. Μετά, έπρεπε να κάμψουν τις αντιστάσεις των γονιών στα σχολεία, για να μπορέσουν τα παιδιά των Ρομά να φοιτήσουν στα ίδια σχολεία με τα άλλα παιδιά. Τελικά, τα κατάφεραν.

Στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων του προγράμματος, μεταξύ άλλων δράσεων, έγιναν δράσεις και σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με παιδιά Ρομά και μη Ρομά. Ως τώρα συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος 1.512 παιδιά νηπιακής ηλικίας, 11.988 του δημοτικού σχολείου και 784 στο γυμνάσιο και το λύκειο.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις αφορούν σε «παράλληλη στήριξη» μαθητών και μαθητριών, σε ενισχυτικά/υποστηρικτικά μαθήματα και σε διαφοροποιημένες παιδαγωγικές προσεγγίσεις μέσω της θεατρικής μουσικής, περιβαλλοντικής και ψυχοκοινωνικής εκπαίδευσης.

Επιμορφώθηκαν συνολικά 2.889 εκπαιδευτικοί προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 23 επιμορφωτικά κέντρα. Στο πρόγραμμα εργάστηκαν μέχρι σήμερα 203 άτομα.

** «Απαξιώνεται η ενισχυτική διδασκαλία»

Στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία της ενισχυτικής διδασκαλίας στα Γυμνάσια και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα Λύκεια, σύμφωνα με τον Νεκτάριο Κορδή, αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχουν πλέον οι πιστώσεις ΕΣΠΑ οι οποίες δίδονταν μέχρι και πέρυσι.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου με προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της κοινωνικής εργασίας. Εάν αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, μιλάμε για 5μηνες συμβάσεις εργασίας, οι οποίες θα γίνουν εκτός πινάκων αναπληρωτών και με κριτήρια που θα τεθούν από το υπουργείο Εργασίας πλέον και όχι από το υπουργείο Παιδείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ενισχυτική διδασκαλία και στην πρόσθετη διδακτική στήριξη πέρυσι εργάστηκαν περίπου 1.400 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Ρομά
Μειονότητα/Μουσουλμανική/Ρομά
Φυλές/Κοινότητες