Έντυπη Έκδοση

Χωρίς προσαυξήσεις όσοι πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ εμπρόθεσμα

Εισήγηση κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος αν κάποιος δεν είχε εμπορική δραστηριότητα. Ξεπαγώνουν οι συμψηφισμοί. Μεγάλοι χαμένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αμεση λύση υπόσχονται πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στο μπέρδεμα με τις χρεώσεις που εμφανίζονται στους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet, όσων πλήρωσαν κανονικά την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αλλά ακόμα δεν έχει εμφανιστεί η πληρωμή τους, με αποτέλεσμα να έχουν «φορτωθεί» με προσαυξήσεις στο ληξιπρόθεσμο χρέος.

Οπως εξηγούν από τη ΓΓΔΕ, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ ενημερώνει ύστερα από δύο με τρεις ημέρες για τις πληρωμές των φόρων και ως εκ τούτου το σύστημα αυτόματα έκανε όλες τις οφειλές ληξιπρόθεσμες.

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές ξεκαθάρισαν ότι οι χρεώσεις θα αφαιρεθούν άμεσα και οι προσωπικοί λογαριασμοί των φορολογουμένων θα ενημερωθούν.

Παράλληλα, η ΓΓΔΕ βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς την εφορία και μέσω των ΑΤΜ ή των υπόλοιπων ειδικών μηχανημάτων ταχυπληρωμών, ώστε να μειωθούν οι ουρές στο ταμείο.

Εν τω μεταξύ, η ΓΓΔΕ ξεπαγώνει τον συμψηφισμό φόρου, ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει η «Ε», είχε παγώσει, εξαιτίας της καθυστέρησης που είχε προκληθεί στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας των λαθών που είχαν εντοπιστεί. Πλέον, όπως αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ, οι συμψηφισμοί υλοποιούνται κανονικά.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, ή θα λάβουν το μέρος που περισσεύει ή δεν θα τη λάβουν καθόλου, μετά το συμψηφισμό με το φόρο ακινήτων. Χαμένοι ωστόσο θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους θα πρέπει πριν από την επιστροφή του φόρου ή το συμψηφισμό να ολοκληρωθούν και οι συμψηφισμοί με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Στο μέτωπο των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών, η μηνιαία υποβολή τους θα πάψει να ισχύει καθώς από το 2015 καθιερώνεται πάγια η τριμηνιαία υποβολή.

Σημειώνεται ότι για το 2014, έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής μηνιαίων συγκεντρωτικών -που έγιναν τριμηνιαίες- θα πρέπει να τις υποβάλουν και για τα τέσσερα τρίμηνα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Εν τω μεταξύ από το τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου, μετά την πλήρη στελέχωση, ξεκινά η λειτουργία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, εντός της οποίας θα δημιουργηθεί μια μικρότερη ομάδα με εξειδίκευση στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

Αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου έχει εισηγηθεί την κατάργησή του για όσους στη διάρκεια του έτους δεν είχαν καθόλου εμπορική δραστηριότητα ή διατήρησαν ανενεργά μπλοκάκια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Taxis
Υπουργείο Οικονομικών
Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)