Έντυπη Έκδοση

Ο Ντράγκι «έριξε» το Χ.Α.

Συνεχίστηκε η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να έχουν και χθες τον τελευταίο λόγο. Στην περιοχή των 1.059 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 345 ο FT Large Cap, με τον τραπεζικό με νέες απώλειες, στις 145 μονάδες.

Η αγορά μπορεί να πήρε κάποιες ανάσες αρχικά, με αφορμή την κίνηση της συγκυβέρνησης (να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης) θεωρώντας πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο διενέργειας άμεσα εκλογών, ωστόσο το γενικότερο αρνητικό κλίμα και στη συνέχεια οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προκάλεσαν ομοβροντία ρευστοποιήσεων.

Δηλώσεις, που έγιναν αρνητικά δεκτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ειδικότερα σε αυτά του ευρωπαϊκού Νότου, με σημαντικές απώλειες σε Μαδρίτη, Μιλάνο, ενώ πωλήσεις τραπεζικών τίτλων σημειώθηκαν και στης Αθήνας.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδωσαν την αθρόα πώληση τραπεζικών μετοχών από Ισπανία, Ιταλία μέχρι Ελλάδα στην ερμηνεία της κίνησης της ΕΚΤ, θεωρώντας πως ο Μάριο Ντράγκι αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον σημαντικά κεφάλαια (και με αφορμή τα stress tests) και σπεύδει να διαμορφώσει μηχανισμούς ενίσχυσης του συστήματος.

Οσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η χρηματιστηριακή υποχώρησή τους είναι σταθερή από τις αρχές Ιουνίου, όταν το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για τις κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών ομίλων. Εκτοτε οι πωλήσεις μετοχών δεν έχουν σταματήσει, με ενδεικτική την κατά 25% υποχώρηση του κλαδικού δείκτη (από τις 195 στις αρχές Ιουνίου, στις 145 μονάδες στη χθεσινή συνεδρίαση).

Στο Χ.Α. η αποεπένδυση ξένων χαρτοφυλακίων συνεχίστηκε ακόμη μία συνεδρίαση, καθώς αρκετοί διαχειριστές είτε δεν πείθονται από τα κυβερνητικά... success stories είτε επιφυλάσσονται για τα αποτελέσματα των ελέχγων/stress tests της ΕΚΤ. Πωλήσεις συνεχίστηκαν σε πολλά blue chips, με ενδεικτική την υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση, αλλά και σε τίτλους των Ελληνικών Πετρελαίων, Viohalco, ενώ προς το τέλος της ημέρας πωλήσεις βγήκαν και σε άλλες μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οπως σημειώνει ο Ανδρέας Κόρδας (Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ) , στην παρούσα φάση τα όρια της ανοδικής τάσης είναι το διάστημα 1.120 - 1.135, κάτω από τα οποία δεν τίθεται (τεχνικά) θέμα για τη μεσοπρόθεσμη τάση, η οποία παραμένει πτωτική.

Σε αυτό το χρονικό σημείο κυριαρχούν 3 θέματα στην ατζέντα που προβληματίζουν για το εάν η εικόνα θα αναστραφεί.

Επίσημα ή ανεπίσημα δεν έχει τόση σημασία, αλλά και μόνο η ένταση των συζητήσεων και των πολιτικών θεμάτων στα ΜΜΕ είναι αρκετές ώστε το Χρηματιστήριο να βρίσκεται σε φάση προεκλογικής φημολογίας.

Η πολιτική αστάθεια δεν είναι σύμμαχος του Χρηματιστηρίου.

Η οικονομία και η επιχειρηματικότητα στη χώρα σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται σε φάση γρήγορης ανάρρωσης, ή ανάπτυξης. Σε μία χώρα που η ανεργία συνεχίζει να είναι ακόμα τεράστιο πρόβλημα (27%), δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για θεαματική βελτίωση των δεδομένων των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα που απασχολεί δεν είναι το μέγεθος της κερδοφορίας τους, αλλά πλέον η επιβίωσή τους και η διαχείριση των προβλημάτων ρευστότητας, δανειακών και άλλων υποχρεώσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Κύριο θέμα
Τα δίνει όλα για ρευστότητα