Έντυπη Έκδοση

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Μεγαλόπνοα σχέδια για έργα - αναπλάσεις

Μεγαλόπνοα σχέδια για έργα και αναπλάσεις μεγάλης κλίμακας στην πόλη του Πειραιά συζήτησαν σε χθεσινή συνάντησή τους ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης και ο δήμαρχος της πόλης Π. Μώραλης καταλήγοντας σε απόφαση να δημιουργηθούν κοινές ομάδες εργασίας, οι οποίες θα προετοιμάσουν το πλαίσιο στο οποίο θα αρχίσει η προώθηση των αναγκαίων διαδικασιών και δράσεων.

Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος προχώρησαν στη συγκρότηση μεικτής επιτροπής για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπλασης της πρώην λιμενοβιομηχανικής περιοχής Δραπετσώνας - Κερατσινίου, με αιχμή την ανατροπή των κεντρικών σχεδιασμών του υπουργείου Περιβάλλοντος και την απομάκρυνση βιομηχανικών χρήσεων, πράγμα που θα σημάνει πόλεμο συμφερόντων με εγκατεστημένους και νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ ο δήμαρχος Π. Μώραλης παρουσίασε στον υπουργό ΠΕΚΑ την πρόταση του Δήμου Πειραιά για το σχέδιο ανάπτυξης της πόλης του Πειραιά, μέσα από την αξιοποίηση της δράσης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση» (Intergraded Territorial Investment / ΙΤΤ).

Ο δήμαρχος Πειραιά επισήμανε ότι η εκμετάλλευση του εργαλείου «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΙΤΤ)» από τον Δήμο είναι μια μεγάλη πρόκληση και ίσως η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση για την υλοποίηση ενός σύνθετου αναπτυξιακού σχεδιασμού, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και προώθηση σημαντικών και μεγάλης κλίμακας έργων και αστικών αναπλάσεων τα οποία έχει ανάγκη η πόλη του Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης τόνισε πως τα έργα αυτά θα συμβάλουν στην αισθητική αναγέννηση του Πειραιά, θα δώσουν ανάσα ζωής στην πόλη και θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι ήδη το ΥΠΕΚΑ προχωρεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) για τον Πειραιά και συμφώνησε για την ανάγκη να μελετηθεί περαιτέρω και να προωθηθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της πόλης, αξιοποιώντας την «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΙΤΤ)».

Για το λόγο αυτό, θα δημιουργηθούν κοινές ομάδες εργασίας, οι οποίες άμεσα θα προετοιμάσουν το πλαίσιο στο οποίο θα αρχίσει η προώθηση των αναγκαίων διαδικασιών για την εφαρμογή της «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΙΤΤ)» στην πόλη του Πειραιά. Ο υπουργός και ο δήμαρχος συμφώνησαν το υπουργείο να συνδράμει και να υποστηρίξει ουσιαστικά το Δήμο για να προωθήσει τις μελέτες που θα απαιτηθούν για την ωρίμανση έργων και πρωτοβουλιών, ώστε να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η εφαρμογή της «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΙΤΤ)».

Βιομηχανικές χρήσεις

Εργο της μεικτής επιτροπής για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπλασης της πρώην λιμενοβιομηχανικής περιοχής Δραπετσώνας- Κερατσινίου, που αποφάσισαν να συγκροτηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, θα είναι η καταγραφή των επιπτώσεων από την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κερατσινίου- Δραπετσώνας και η διερεύνηση όλων των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν για την ανάπλαση του χώρου και την ανατροπή των σχεδίων επαναβιομηχανοποίησης της περιοχής.

Η επιτροπή, στην οποία μετέχουν ο αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος και εξειδικευμένα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Δήμου, θα έχει ολοκληρώσει το έργο της το αργότερο μέσα σε 30 ημέρες.

«Οπως έχουμε πει, κατ' επανάληψη, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, όπως τροποποιήθηκε, σε συνδυασμό με το τελικό κείμενο του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, όπως έφτασε στη Βουλή, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για να γίνουν τα 660 στρέμματα της λιμενοβιομηχανικής περιοχής Δραπετσώνας - Κερατσινίου "χαβούζα" αποβλήτων ή και να "φυτευτούν" βιομηχανικές χρήσεις, καταστροφικές για το περιβάλλον και δημιουργίας μερικών δεκάδων θέσεων εργασίας», δήλωσε ο κ. Γαβρίλης, τονίζοντας ότι «αυτά τα σχέδια δεν θα γίνουν αποδεκτά».

«Θα εντοπιστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ανατραπούν», πρόσθεσε, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι «θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις για μία βιώσιμη ανάπλαση του χώρου, που θα εξασφαλίζει πρόσβαση των πόλεων στη θάλασσα, περιβαλλοντική αναβάθμιση και τις βάσεις ουσιαστικής ανάπτυξης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Πειραιάς
Διαγωνισμοί /Συμβάσεις έργων
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Κατασκευαστικές Εταιρείες
Αναπλάσεις/Ανακαινίσεις