Έντυπη Έκδοση

Νέα μείωση στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων

Μια πρόσθετη ένδειξη της χαμηλής ανταγωνιστικότητας

Νέα μηνιαία κάμψη 0,1% των βιομηχανικών τιμών παραγωγού σημειώθηκε τον Αύγουστο 2014 τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ28, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Τον Ιούλιο οι τιμές είχαν μειωθεί 0,2% και στις δύο ζώνες, ενώ τους αμέσως 4 προηγούμενους μήνες είχαν αυξηθεί 0,7% κατά μέσον όρο μηνιαίως.

Με άλλα λόγια το τελευταίο δίμηνο η εξέλιξη των τιμών παραγωγού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μαρτυρά σημαντική εξασθένηση.

Στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν επίσης 0,1% τον Αύγουστο έναντι κάμψης 0,7% τον Ιούλιο κι ανόδου τους κατά 0,7% τους προηγούμενους 4 μήνες. Ιδια εικόνα.

Σε ετήσια βάση οι τιμές παραγωγού βιομηχανίας μειώθηκαν τον Αύγουστο 1,4% στην Ευρωζώνη και 1,5% στην ΕΕ28 σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Μάρτιο.

Στην Ελλάδα οι τιμές αυτές μειώθηκαν 0,2% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση μετά το αμετάβλητό τους τον Ιούλιο και την κατά 1,3% άνοδο τους προηγούμενους 3 μήνες αντίστοιχα. Ενδέχεται λοιπόν να ξεκινά μία αντιστροφή της ανοδικής τάσης τιμών που να καθρεφτίζει τη συνέχιση της ύφεσης στον κλάδο.

Σημειώνεται πως με βάση το έτος 2010 οι τιμές παραγωγού βιομηχανίας στην Ελλάδα παραμένουν (Αύγουστος 2014) κατά 12,2% σε υψηλότερο επίπεδο έναντι αύξησής τους μόλις κατά 6,8% στην Ευρωζώνη, μία πρόσθετη ένδειξη της χαμηλής ανταγωνιστικότητας τιμών στη χώρα μας.

Η κατά 1,4% ετήσια κάμψη των βιομηχανικών τιμών παραγωγού της Ευρωζώνης τον Αύγουστο οφείλεται στην κατά 4,4% κάμψη τιμών του τομέα ενέργειας, στην 0,6% κάμψη τιμών των ενδιάμεσων αγαθών και την κατά 0,2% αντίστοιχη υποχώρηση τιμών των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ενώ αύξηση 0,4% σημείωσαν οι τιμές των κεφαλαιακών αγαθών και κατά 1% των διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Οι μεγαλύτερες κάμψεις τιμών σημειώθηκαν στη Λιθουανία (-5,1%), το Βέλγιο (-4,7%), και τη Σλοβακία (-3,8%). Οι μόνες αυξήσεις τιμών παρατηρήθηκαν στις Ρουμανία (0,8%) και Λετονία και Σουηδία (αμφότερες 0,3%).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Βιομηχανία