Έντυπη Έκδοση

«Τέχνη και τρέλα» στο «Μελίνα Μερκούρη»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τη ΜΑΡΙΝΑ ΠΡΟΒΑΤΙΔΟΥ

Ο εντοπισμός της Τέχνης μέσα στην Τρέλα και της Τρέλας μέσα στην Τέχνη και μια έρευνα σε βάθος των κοινών σημείων που μοιράζονται. Ανεξάρτητα όμως από τη συγκατοίκησή τους, αποδίδουν την Ετερότητα ως τόπο καταγωγής της ανθρώπινης ύπαρξης, τη διαφορετικότητα ως αφετηρία για τη δομή της κοινής «φυσιολογικότητας».

«Κάνω μια δημόσια  αυθόρμητη πράξη  περφόρμανς,  μια επανάσταση προσωπική, ταράζοντας την ηρεμία της καθημερινότητας» Μ. Π. «Κάνω μια δημόσια αυθόρμητη πράξη περφόρμανς, μια επανάσταση προσωπική, ταράζοντας την ηρεμία της καθημερινότητας» Μ. Π. Πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και άνθρωποι του λόγου σε μια συνάντηση στους κοινούς τόπους και τις διαφορές των δύο καταστάσεων. Από τη Δευτέρα έως τις 25 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66, Γκάζι. Με την υποστήριξη του Τμήματος Εργοθεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί). Μιλάμε με την εικαστικό Μαρίνα Προβατίδου, επιμελήτρια της έκθεσης.

- Πολυθέαμα;

«Το "Μελίνα" γίνεται ένας πολυδιάστατος πυρήνας πολιτισμού: θα πραγματοποιηθεί ένα σύνολο δραστηριοτήτων, εικαστική έκθεση, συνέδριο ψυχιατρικής, εκθέσεις φωτογραφίας, βίντεο, περφόρμανς με αφετηρία την τρέλα, ποίηση. Οπως και δράσεις ποιητών μέσα στο Μετρό αλλά και θεατρικές παραστάσεις σε διάφορα κέντρα».

- Την επιμελείσαι;

«Η Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας και ο πρόεδρός της Φώτης Καγγελάρης μού ανέθεσαν την επιμέλεια της έκθεσης. Αναλαμβάνω διπλό ρόλο ως εικαστικός αλλά και ως επιμελήτρια. Εγκαινιάζεται στις 6 Οκτωβρίου και διαρκεί ώς τις 25 Οκτωβρίου. Συμμετέχουν οι: Ιάνθη Αγγελίογλου, Σμάρα Αγιακάτσικα, Στέφανος Αθάνατος, Στέλιος Αλεξάκης, Σοφία Αντωνακάκη, Eric Baer, Αντώνης Βάθης, Νάνος Βαλαωρίτης, Χρύσα Βαλσαμάκη, Μαρίνα Βελισιώτη, Μπάμπης Βενετόπουλος, Αλέξανδρος Βούτσας, Ελπίδα Γαδ, Νίκος Γιαβρόπουλος, Σοφία Γκίκα, Genco Gulan, Γιώργος Δεπόλλας, Ερμίνα Δημητρίου, Θεώνη Δημοπούλου, Παναγιώτης Ελευθεράκης, Κωνσταντίνος Εσλιν, Δημήτρης Ζουρούδης, Αργύρης Μαργιώλης, Νατάσσα Μαρκίδου, Γιώργος Μαχιάς, Νίκος Μιχαλιτσιάνος, Δημήτρης Μουζακίτης, Σοφία Μπακιρτζή, Πολυτίμη Μπενάκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Αιμιλία Μπουρίτη, Ελένη Μυλωνά, Αφροδίτη Παπαδουλή, Στέφανος Πάσχος, Τζανής Πολυκανδριώτης, Αρτεμις Ποταμιάνου, Μαρίνα Προβατίδου-Χάρης Διακάτος, Αγγελος Σκούρτης, Ερη Σκυργιάννη, Χρήστος Σούλαρης, Γιάννης Σπανάκης, Ελενα Σταματογιάννη, Ηρα Σταματοπούλου, Λία Σταμοπούλου, Ναταλία Σταμοπούλου, Βούλα Φερεντίνου, Πάρις Χαβιάρας, Γιούλα Χατζηγεωργίου, Μαρκ Χατζηπατέρας».

- Τόποι τρέλας;

«Ο,τι θεωρεί ο κάθε καλλιτέχνης τρέλα. Μέσα από τα έργα των εικαστικών προβάλλονται πτυχές της ιδιαιτερότητας του κάθε καλλιτέχνη και η προσωπική ερμηνεία. Καλλιτέχνες που αυτοσάρκασαν τον εαυτό τους, άλλοι ζωγράφισαν πορτρέτα αυτόχειρων, άλλοι εκφράστηκαν πιο σουρεαλιστικά, άλλοι με ψυχογραφήματα. Το ζήτημα δεν ήταν μόνο να δημιουργήσουμε έργα, αλλά να συμβούν ποικίλες κοινωνικές καταστάσεις. Φιλοδοξούμε να επηρεάσουμε το δημόσιο διάλογο, να επαναπροσεγγίσουμε το θέμα της τρέλας, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της εποχής μας».

- Πόσο μακριά απέχει η τρέλα;

«Μας αφορά η τρέλα όχι μόνο για το τι συμβαίνει στον άνθρωπο τον τρελό, αλλά το τι συμβαίνει σε εμάς, μια κοινωνία σε κρίση, το πόσο οι άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από γεγονότα που τους οδηγούν σε καταστάσεις τρέλας. Μια κοινωνία σε κρίση πόσους τρελούς έχει δημιουργήσει; Πόσοι άνθρωποι ξέφυγαν και πήγαν κάπου παραπέρα; Ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι μέσα στην κοινωνία, όχι ο απομονωμένος τύπος στο εργαστήριό του. Κάνω ατομικές πράξεις για να ενεργοποιήσω την κοινωνία».

- Μεταξύ Ορεστιάδας και Αθήνας το βίντεό σου;

«Ζούσα ένα διάστημα μεταξύ Ορεστιάδας-Κατερίνης-Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Φεύγοντας από την Αθήνα, όταν ερχόμουν ως επισκέπτρια, έπαιρνα την κάμερά μου και έκανα βόλτες στο κέντρο της Αθήνας. Εβλεπα το ξανά ιδωμένο με τη ματιά του επισκέπτη, έβλεπα αυτό που δεν πρόσεχα όταν ζούσα στην Αθήνα. Εκανα στάσεις στο δρόμο σε διάφορα μέρη, όπου συναντούσα πόνο και δυστυχία. Εκεί είχε νόημα η τέχνη. Στο βίντεο συμμετέχουν μετανάστριες στους οίκους ανοχής των βόρειων συνόρων, ιερόδουλες σε ερείπια της Αθήνας, Σύροι, Αφγανοί, Πακιστανοί σε κέντρα κράτησης των Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας. Είναι διαδραστικό, έχει στόχο να επιτρέψει στο θεατή να βιώσει συγκίνηση λειτουργώντας βιωματικά, δίνοντας νόημα στην καθημερινότητα τυχαίων ανθρώπων και εξοικειώνοντάς τους με την τέχνη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τέχνη/Πολιτισμός
Συνεντεύξεις
Πρόσωπα
Ανθρώπινα