Έντυπη Έκδοση

Το δυσανάλογο τίμημα

Εως την Κυριακή, που ολοκληρώνεται το 3ο έκτακτο συνέδριό της, η ΔΗΜΑΡ καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της. Να αποσαφηνίσει το πολιτικό της στίγμα, να χαράξει τη στρατηγική των συνεργασιών της, αλλά επιπλέον να θυμηθεί τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία της, να αποτιμήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, να περιφρουρήσει και να προτάξει την ενότητά της και κυρίως να αναδείξει τη διαφορετική, σαφή, προοδευτική και εφαρμόσιμη πολιτική της πρόταση, με τρόπο ώστε να κατανοείται ως διακριτή θέση και όχι ως ενδιάμεση ή «στρογγυλή».

Το συνέδριο απαιτείται να επισφραγίσει ότι δεν θα συμβάλει η ΔΗΜΑΡ στην παράταση του βίου της παρούσας κυβέρνησης. Η υπέρβαση της κρίσης είναι ζήτημα πολιτικό και αφορά το κεντρικό ερώτημα, «ποιος κατέχει την εξουσία και υπέρ ποίων την ασκεί». Δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, που επιφέρουν μόνο σχετική δημοσιονομική σταθερότητα, οδηγούν στη φτωχοποίηση της κοινωνίας και εμποδίζουν τη μετάβαση στην πραγματική ανάπτυξη.

Κυρίως η ΔΗΜΑΡ οφείλει δημοκρατικά και συλλογικά να αποσαφηνίσει τη στρατηγική των συμμαχιών της. Για να συμβεί αυτό πρέπει πρωτίστως να απαντήσει στο ερώτημα αν με αυτό τον τρόπο επιδιώκει την πολιτική της επιβίωση ή θεωρεί ότι ο τόπος έχει πράγματι ανάγκη από μια τέτοια πολιτική δύναμη, η οποία θα απαντά προοδευτικά και πειστικά στις ανάγκες του παρόντος και θα σχεδιάσει δίκαια το μέλλον.

Επιπλέον είναι ανάγκη να καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποτελέσει το αθροιστικό συμπλήρωμα κυβερνητικών συμμαχιών, αλλά την υπεύθυνη πολιτική δύναμη για την ελπιδοφόρα πορεία της χώρας. Η Δημοκρατική Αριστερά συγκροτήθηκε για να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας. Οι όποιες συνεργασίες της, ωστόσο, πρέπει να εκδηλωθούν με αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση τη διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής της αυτοτέλειας και να οικοδομηθούν στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Επομένως το συνέδριο καλείται να περιγράψει τους εν δυνάμει συμμάχους του κόμματος και να ορίσει το ζωτικό του χώρο και τα εργαλεία του. Είναι η Κεντροαριστερά λοιπόν το όχημα που θα πάει τη χώρα στην επόμενη μέρα; Η γνώμη μου είναι πως όχι.

Η -χωρίς ακροατήριο πλέον- Κεντροαριστερά, ως συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων, δεν αφορά τη ΔΗΜΑΡ. Η Δημοκρατική Αριστερά πλήρωσε το τίμημα (αν και δυσανάλογο των πολιτικών λαθών της) της όποιας εμπλοκής της στο λεγόμενο εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, εμπλοκή που κατέστησε τον πολιτικό της λόγο ασαφή και αμφίσημο.

Η ΔΗΜΑΡ επιχείρησε να συγκεράσει διαφορετικά κοινά ενός ασταθούς εκλογικού σώματος. Προσπάθησε να ικανοποιήσει διαφορετικούς συσχετισμούς όχι μόνο εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς. Αν επιχειρήσει κανείς μια ολόπλευρη εξέταση των αιτιών της ήττας, θα διαπιστώσει ότι το θολό πολιτικό στίγμα δεν οφειλόταν μόνο στην έλλειψη στοχευμένης πολιτικής αλλά και στην προσπάθεια να «σκεπαστεί» η ισχυρή αντιπολίτευση, που η ΔΗΜΑΡ δεχόταν από τα σπλάχνα της.

Ο εκκωφαντικός εσωτερικός σπαραγμός της «κάλυψε» το πολιτικό της στίγμα. Τα συστηματικά και οργανωμένα πλήγματα που δέχτηκε η ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρός της τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από το εσωτερικό της δεν μπορεί να μην αξιολογούνται στην αναζήτηση των αιτιών της ήττας.

Κοιτάζοντας όμως πια στο μέλλον και υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται είναι επιτακτική ανάγκη, εκτός από την αυτοκριτική, η υπεράσπιση της ενότητας του κόμματος και ο σεβασμός των συλλογικών αποφάσεων που θα παρθούν στο συνέδριο, ως προς τις θέσεις και την ηγεσία του.

Χρέος της ΔΗΜΑΡ είναι να πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, να επιβεβαιώσει το στόχο της για μια εναλλακτική πολιτική λύση σε προοδευτική κατεύθυνση. Ενα εγχείρημα στο οποίο αυτόνομη θα συμβάλει αποφασιστικά στην πορεία προς την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις