Έντυπη Έκδοση

«Κίνδυνος πνιγμού»

**Αρθρο του Μιχάλη Μητσού στα «ΝΕΑ», 2/10/2014

«Ας φανταστούμε την ελληνική οικονομία, δηλαδή την ίδια τη χώρα, ως έναν κολυμβητή που έχει κουραστεί πολύ και διατρέχει άμεσο κίνδυνο να πνιγεί.

Κάποιος του ρίχνει ένα σωσίβιο, ο κολυμβητής γραπώνεται από αυτό, με έκπληξή του όμως διαπιστώνει ότι κάποιοι τον τραβάνε με δύναμη από τα πόδια προσπαθώντας να τον παρασύρουν στον βυθό. Η μάχη είναι σκληρή, η έκβασή της άγνωστη.

Οι επίδοξοι σωτήρες και οι επίδοξοι καμικάζι έχουν αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Ας περιοριστούμε λοιπόν στην τελευταία φάση, την οποία παρακολουθούμε με κάποια έκπληξη, όσο και αν τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει πια σε αυτή τη χώρα. Αρχηγός της πρώτης ομάδας είναι ο Μάριο Ντράγκι. Και μόνο η διαρροή του σχεδίου του να αγοράσει η ΕΚΤ πακέτα δανείων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά μέσα σε λίγες ώρες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Ντράγκι επεμβαίνει πυροσβεστικά, αγνοώντας συχνά την αντίθετη άποψη του Βερολίνου: η δήλωσή του τον Ιούλιο του 2012 πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει το ευρώ έχει μείνει στην Ιστορία.

Μαζί με τον διοικητή της ΕΚΤ προσπαθούν να σώσουν την ελληνική οικονομία ο υπουργός Οικονομικών και μερικά ακόμη αξιόλογα κυβερνητικά στελέχη. Αλλά οι άλλοι από κάτω τραβάνε γερά. Ανάμεσά τους διακρίνονται καθαρά ο Αδωνις Γεωργιάδης κρατώντας σφιχτά τις καταθέσεις του, η Σοφία Βούλτεψη εκτοξεύοντας απειλές, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης μελετώντας τον προϋπολογισμό του οποίου είναι βαθύς γνώστης, αλλά και ο Λαφαζάνης, ο Κουβέλης, ο Καμμένος και κάτι πασόκοι στο βάθος που δεν φαίνονται καλά. Στην πραγματικότητα, κανείς τους δεν έχει κακές προθέσεις, όλοι αγαπούν τη χώρα τους, ο χαρακτήρας τους φταίει, και η καταραμένη η συγκυρία.

Και η Μέρκελ; Σε ποια από τις δυο ομάδες παίζει η καγκελάριος; Σε καμιά. Παρακολουθεί τον αγώνα ψυχρά, από απόσταση, έχοντας εξασφαλίσει ότι το αποτέλεσμά του δεν θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Μάλλον δεν θα αφήσει να διαπραχθεί έγκλημα. Αλλά δεν θα πέσει και στο νερό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο