Ηλεκτρονική Έκδοση

Πράσινο φως από την εθνοσυνέλευση

Τουρκία: Ετοιμοπόλεμη στα σύνορα με τη Συρία

Αχμέτ Νταβούτογλου: «Δεν θα θέλαμε να πέσει η Κομπάνι στα χέρια τζιχαντιστών»

Η Τουρκία δεν επιθυμεί η κατοικούμενη κυρίως από Κούρδους πόλη Κομπάνι, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και θα κάνει τα πάντα προκειμένου να το αποτρέψει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Δεν θα θέλαμε να πέσει το Κομπάνι. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτό να συμβεί", δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα που είχε καταθέσει η κυβέρνηση, με το οποίο δίνεται το πράσινο φως στο στρατό να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.

Όπως ορίζει το τουρκικό Σύνταγμα, με την απόφαση αυτή η Εθνοσυνέλευση δίνει το πράσινο φως στον τουρκικό στρατό για τη διεξαγωγή ενδεχόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ.

Επίσης η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επιτρέπει σε στρατεύματα ξένων χωρών τη στάθμευση ή τη διέλευση από την Τουρκία για επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.

"Καμία άλλη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ. Επιπλέον, καμία άλλη χώρα δεν θα επηρεαστεί όσο εμείς", είπε ο Νταβούτογλου.

Οι τζιχαντιστές προέλασαν χθες σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο του Κομπάνι, έχοντας πάρει τον έλεγχο εκατοντάδων χωριών γύρω από την πόλη κατά τις τελευταίες εβδομάδες και έχοντας αναγκάσει περισσότερους από 150.000 Κούρδους της Συρίας να καταφύγουν στην Τουρκία.

Η προέλασή τους σε κοντινή απόσταση από τις θέσεις του τουρκικού στρατού στη μεθόριο έχει εντείνει την πίεση στη χώρα αυτή που είναι μέλος του ΝΑΤΟ να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στους τζιχαντιστές.

Η Άγκυρα ωστόσο παραμένει διστακτική φοβούμενη ότι μία στρατιωτική επέμβαση θα δημιουργούσε πρόβλημα ασφάλειας στα σύνορά της ενισχύοντας ταυτόχρονα τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους κούρδους μαχητές που συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο επί τρεις δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν είπε την Τετάρτη ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην οργάνωσή του και στο τουρκικό κράτος θα τερματιστούν αν επιτραπεί στους τζιχαντιστές του ΙΚ να διαπράξουν σφαγή στο Κομπάνι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ισλαμικό Κράτος
Συρία
Πολεμικές επιχειρήσεις
ΝΑΤΟ
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
Συρία: Άγρια πολιορκία της Κομπανί