Ηλεκτρονική Έκδοση

Τραπεζική EKΤέλεση στο χρηματιστήριο

Μετά τις εξαγγελίες Ντράγκι ομολογία τρύπας στα stress test

Τελευταία ενημέρωση:

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:20 διαμορφώνεται στις 1.039,57 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,80%.Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 38,045 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,32%.

 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο σημειώνουν οι μετοχές του ΟΛΠ (+1,06%), της Eurobank Properties (+0,56%) και του ΟΤΕ (+0,49%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (-5,11%), της Alpha Bank (-4,27%), της Τιτάν (-3,70%) και της Εθνικής (-3,08%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+0,49%), των Πρώτων Υλών (+0,26%) και των Χρηαμτοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,07%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (-5,11%), των Τραπεζών (-3,11%), των Χημικών (-2,89%) και των Ταξιδιών (-2,84%).

Ανοδικά κινούνται 20 μετοχές, 53 πτωτικά και 15 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Γ.Ε. Δημητρίου +15,38%, Νάκας +9,86%, ΕΛΓΕΚΑ +9,82% και ΟΛΘ +8,74%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ιντερτέκ -9,77%, Λανακάμ -9,25%, Ιατρικό -9,14% και Unibios -8,47%.Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδωσαν την αθρόα πώληση τραπεζικών μετοχών από Ισπανία, Ιταλία μέχρι Ελλάδα στην ερμηνεία της κίνησης της ΕΚΤ, θεωρώντας πως ο Μάριο Ντράγκι αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον σημαντικά κεφάλαια (και με αφορμή τα stress tests) και σπεύδει να διαμορφώσει μηχανισμούς ενίσχυσης του συστήματος.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, απαράβατη προϋπόθεση που τίθεται είναι η ύπαρξη υφιστάμενου/ενεργού προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών, μετά τη λήξη του Μνημονίου (και με το ΔΝΤ), στο τέλος του 2014. Ωστόσο, τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως επί της ουσίας η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόζει κάποιου είδους πρόγραμμα (post programme surveillance - εποπτεία μετά το πρόγραμμα), όπως και για τη χορήγηση ρευστότητας, όπως γράφει η “Ε”.

Πρακτικά, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, λόγω της χαμηλής αξιολόγησης των τίτλων (καλυμμένων ομολόγων, ABS) και των κριτηρίων που δεν πληρούνται προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας, θα πρέπει να διατηρηθεί η επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.

Οσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η χρηματιστηριακή υποχώρησή τους είναι σταθερή από τις αρχές Ιουνίου, όταν το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για τις κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών ομίλων. Εκτοτε οι πωλήσεις μετοχών δεν έχουν σταματήσει, με ενδεικτική την κατά 25% υποχώρηση του κλαδικού δείκτη (από τις 195 στις αρχές Ιουνίου, στις 145 μονάδες στη χθεσινή συνεδρίαση).

Στο Χ.Α. η αποεπένδυση ξένων χαρτοφυλακίων συνεχίστηκε ακόμη μία συνεδρίαση, καθώς αρκετοί διαχειριστές είτε δεν πείθονται από τα κυβερνητικά... success stories είτε επιφυλάσσονται για τα αποτελέσματα των ελέχγων/stress tests της ΕΚΤ, με την πολιτική αστάθεια να μην είναι σύμμαχος του Χρηματιστηρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οικονομική κρίση
Τράπεζες
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Απώλειες 0,84% στο χρηματιστήριο