Ηλεκτρονική Έκδοση

Με προσφυγή απαντά η Μαδρίτη

Επιμένει στο δημοψήφισμα η Καταλονία

Τελευταία ενημέρωση:

Ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας όρισε επιτροπή που θα επιβλέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας το Νοέμβριο, αψηφώντας την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει την ψηφοφορία παράνομη.

Καταλανοί διαδηλωτές εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (EPA/Jaume Sellart) Καταλανοί διαδηλωτές εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (EPA/Jaume Sellart) Ο ηγέτης της Καταλονίας όρισε επταμελή επιτροπή για την επιτήρηση της ψηφοφορίας, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.

Πρόκειται για την πρώτη κίνηση προετοιμασίας για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα να εξετάσει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου, οδηγώντας ουσιαστικά στην αναβολή της διεξαγωγής του.

Ο Αρτούρ Μας συναντάται στη Βαρκελώνη με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν μετά τη δικαστική απόφαση.

Η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας έχει πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων, δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και διεκδικεί μεγαλύτερη αυτονομία.

Το γραφείο του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε αρχικά να σχολιάσει την ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης, όμως αργότερα ανακοίνωσε πως "θα ενσωματώσει στην προσφυγή της (ενώπιον του Συτναγματικού Δικαστηρίου) την παραβίαση αυτή".

Η Μαδρίτη ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα θα διαλύσει τη χώρα, που εξέρχεται με αργούς ρυθμούς από την ύφεση. Υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αντιτίθεται στο ισπανικό Σύνταγμα του 1979.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Με προσφυγή απαντά η Μαδρίτη

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αμφισβητήσει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως «παραβίαση της νομοθεσίας» τη δημιουργία στην Καταλονία μιας εκλογικής επιτροπής για να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

"Η κυβέρνηση θα ενσωματώσει στην προσφυγή της (ενώπιον του Συτναγματικού Δικαστηρίου) την παραβίαση αυτή", δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία υπογράμμισε πως ουδείς στην Ισπανία εκτός των δικαστηρίων μπορεί να αποφασίζει από μόνος του "τι είναι νόμιμο και τι όχι".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία