Ηλεκτρονική Έκδοση

Αντιπαράθεση στη Βουλή με τον υπουργό Εργασίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί Εξεταστική για το Ασφαλιστικό

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προανήγγειλε Εξεταστική Επιτροπή για το Ασφαλιστικό, κατά τη συζήτηση επερώτησης για τα εργασιακά την Παρασκευή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να ψηφίσει νέα μέτρα που σχεδιάζει, συμβάλλοντας στην «εκ προμελέτης καταστροφή του Ασφαλιστικού».
 
Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο κ. Μητρόπουλος είπε πως όταν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να συνυπολογίσουν πως θα έχουν συναινέσει στην κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και να λάβουν υπόψη τους ότι με την ψήφο τους έχουν οδηγήσει στο κραχ των ταμείων. 
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή για το Ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι τα αποθεματικά των ταμείων ήταν 31 δισ. προ Μνημονίου και τώρα εξέπεσαν στα 4,9 δισ. ευρώ.
 
Ο υπουργό Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην βάζει σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων για λίγες ψήφους» και ζήτησε συναίνεση για τη «μεγάλη εθνική υπόθεση του Ασφαλιστικού». Υποστήριξε ότι το Ασφαλιστικό «πατάει» σε ισχυρές και στέρεες βάσεις και επανέλαβε πως οι συντάξεις των Ελλήνων είναι απόλυτα εγγυημένες και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση. 
 
Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βρούτσης είπε: «Με αυτά που λέτε οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν στην πραγματικότητα τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσαν να ζήσουν, να πάνε στον γκισέ της τράπεζας και να μην βρουν τη σύνταξή τους».
 
Με αιχμή τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι κοστολογήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας στα 13 δισ. ευρώ και καταλόγισε «αοριστίες», έλλειμμα προγράμματος και δημαγωγία λέγοντας: «Τα παραμύθια έχουν όρια. Αυτές οι αοριστίες που ακούγονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, παραπέμπουν στην εποχή των Μαυρογυαλούρων. Θέλετε να επαναφέρετε τις συνδικαλιστικές συντάξεις και τους κλείνετε το μάτι».
 
«Μας λέτε πού θα βρούμε τους πόρους. Θα κόψουμε τον λαιμό μας να τους βρούμε από εκεί που τους χαρίζετε, από τους εφοπλιστές, από τις offshore…», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.
 
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στο τέλος του Οκτωβρίου θα υπάρχει ακριβής εικόνα όλων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς τότε ολοκληρώνονται οι τρέχουσες αναλογιστικές μελέτες.  Σημείωσε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν θετικά κάτι που τον οδηγεί στο να δηλώνει κατηγορηματικά ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι και βιώσιμο.
 
Ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει το έργο της κωδικοποίησης και απλοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας, που θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και θα βάλει τέλος στο χαοτικό νομικό περιβάλλον που επικρατούσε στο ασφαλιστικό σύστημα με «παραθυράκια και εξαιρέσεις».
 
Επίσης, ανήγγειλε ότι στις 14 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, από το οποίο θα καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Βουλή
ΣΥΡΙΖΑ