Ηλεκτρονική Έκδοση

Βίαιες συμπλοκές σε κεντρικές συνοικίες του Χονγκ Κονγκ

Καταρρέουν οι συνομιλίες πριν αρχίσουν

Ηγετικά στελέχη των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ απειλούν να ακυρώσουν τις συνομιλίες με εκπροσώπους της κυβέρνησης καθώς ξέσπασαν βίαιες συμπλοκές σε μια από τις πιο γνωστές συνοικίες μεταξύ πολιτών και διαδηλωτών. «Η κυβέρνηση πρέπει να αποτρέψει τις οργανωμένες επιθέσεις εναντίον των υποστηρικτών μας» είπε εκπρόσωπος των διαδηλωτών και ήδη οι φοιτητές ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τις συνομιλίες.

Πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια, ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ είχε συμφωνήσει να αρχίσει συνομιλίες με τους διαδηλωτές αλλά απέρριψε το αίτημά τους να παραιτηθεί ενώ και το Πεκίνο που τον στηρίζει έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα των διαδηλωτών.

Στη συνοικία Μονγκ Κοκ (που θεωρείται μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Γη) περίπου 1.000 υποστηρικτές του Πεκίνου συγκρούστηκαν με περίπου 100 διαδηλωτές. Στο μεταξύ στην περιοχή Κοζγουέι Μπέι, περίπου 100 πολίτες προσπαθούσαν να απομακρύνουν οδοφράγματα που είχαν στήσει διαδηλωτές απέναντι σε περίπου 25 μέλη της οργάνωσης διαμαρτυρίας Occupy Central.

Ο κυβερνήτης Λεούνγκ και η αστυνομία έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν οι διαδηλωτές αποπειραθούν να αποκλείσουν, ή να καταλάβουν, κυβερνητικά κτίρια στη Σέντραλ, τη συνοικία όπου βρίσκονται πολλές δημόσιες επιχειρήσεις και οι σημαντικότερες επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν βγει τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ αξιώνουν περισσότερη δημοκρατία στην πρώην βρετανική αποικία, κυρίως ένα σύστημα καθολικής και ελεύθερης ψηφοφορίας και να μην υπάρξει παρέμβαση του Πεκίνου στα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια για τη θέση του κυβερνήτη στις εκλογές το 2017.

(BBC, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χονγκ Κονγκ