Ηλεκτρονική Έκδοση

Ανάκαμψη σε γερές βάσεις βλέπει η Alpha Bank

Στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Alpha Bank κάνει λόγο για ένα εννιάμηνο που χαρακτηρίστηκε από «εντυπωσιακές ευνοϊκές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, με εκπληκτική πορεία του τουρισμού και των εξαγωγών αγαθών, ανάκαμψη των επενδύσεων εκτός των κατοικιών και ανάκαμψη των εισπράξεων από τη ναυτιλία, καθώς επίσης σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης από το 2014 και την προοπτική για σημαντική ανάπτυξή της από το 2015- με ταχεία μείωση της ανεργίας και ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της τράπεζας, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται τώρα σε γερές βάσεις και ειδικότερα:

- Στην ήδη σημαντική και επιταχυνόμενη αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου εκτός των επενδύσεων σε κατοικίες που ήδη αυξήθηκαν κατά 8,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014.

- Στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 5,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2014 και που αναμένεται να αυξηθούν με υψηλό ρυθμό και στο τρίτο τρίμηνο του 2014 με βάση την εντυπωσιακή ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και με τη σημαντική αύξηση των εσόδων από την ναυτιλία και από τις εξαγωγές αγαθών και λοιπών υπηρεσιών στο τρίμηνο αυτό.

- Στη σταθεροποίηση και την επικείμενη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία ενισχύεται ουσιαστικά και από τη μεγάλη αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας στο οκτάμηνο 2014. Επισημαίνεται, η αύξηση των μισθών στο σύνολο της οικονομίας (εκτός του πρωτογενή τομέα και των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών) κατά 1,0% στο πρώτο εξάμηνο του 2014 (σε στοιχεία διορθωμένα για την επίπτωση της εποχικότητας).

- Στην ελαχιστοποίηση της πτώσης και τελικά στην σταθεροποίηση και της δημόσιας κατανάλωσης.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οικονομική κρίση