Έντυπη Έκδοση

«Moderato cantabile»

Μια ευτυχισμένη στιγμή της σύγχρονης μουσικής

Ευτυχώς που υπάρχει η Μουσική και ευτυχώς που γράφονται και σήμερα τέτοια αριστουργήματα! Με άλλα λόγια, το «Moderato cantabile» της Γερμανίδας τσελίστριας Anja Lechner και του Γάλλου πιανίστα Francois Couturier είναι ένα μεγάλο σύγχρονο μουσικό έργο που, όπως κάθε σημαντικό έργο τέχνης, απαντά στο ερώτημα «της ζωής και του θανάτου» με αισθητικούς -επί του προκειμένου- μουσικούς όρους.

Η Anja Lechner είναι μια ολοκληρωμένη μουσικός κλασικής παιδείας και προέλευσης, αλλά δεν έμεινε μόνον εκεί. Ο Francois Couturier είναι ένας εξαιρετικός μουσικός που προέρχεται από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή «σχολή» της τζαζ και του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού. Κι αυτός -ευτυχώς- δεν έμεινε μόνον εκεί.

Η Lechner και ο Couturier συναντώνται, με την τέχνη τους, τη δεξιοτεχνία τους και την αίσθηση που διαθέτουν, σε ένα σημείο που λέγεται -χωρίς υπερβολή- «απόλυτη μουσική έκφραση» χωρίς όρους και όρια, χωρίς τυπολογίες και στιλιστικούς περιορισμούς. Ετσι παράγεται τώρα το «Moderato cantabile» με πρωτότυπες συνθέσεις του Couturier και επανερμηνείες έργων των Komitas, Gurgjieff και Mompou. Κάπως έτσι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν το «Pergolesi» και άλλες προηγούμενες δουλειές... Με ένα, δηλαδή, εκπληκτικής δεξιότητας, εκφραστικότητας και μουσικής αντίληψης ντουέτο, που μπορεί και εκτελεί τη μουσική του με τόσο δομημένο και μεστό τρόπο που έχει την ακουστική πληρότητα ενός πολύ μεγαλύτερου μουσικού συνόλου. Στο τελικό άκουσμα του «Moderato cantabile», συνυπάρχει η Δύση με την Ανατολή με έναν μαγικά δημιουργικό τρόπο. Οι φολκ παραδόσεις, η αίσθηση της θρησκευτικής μουσικής και η φιλοσοφική πληρότητα συνιστούν το αμάλγαμα του έργου αυτού, που καταλήγει σ' έναν απολύτως σύγχρονο ευφάνταστο και γόνιμο νεορομαντισμό, έτοιμο να παρασύρει το κάθε αφτί στις περίτεχνες μουσικές του περιπέτειες. Απόλυτος άξονας του έργου, η Μελωδία -που διαχέεται στο κάθε σημείο του και το διαπερνά απ' άκρου εις άκρον. Βάζεις το δίσκο να παίξει μία φορά και κολλάς, εθίζεσαι στην επανάληψή του. Το σπουδαίο είναι ότι οι δύο μουσικοί δημιουργοί, η Lechner και ο Couturier κατορθώνουν να αποδίδουν στον ακροατή τους έναν συμπαγή ήχο και ένα έργο με αυστηρή δομή και αισθητική ενότητα, παρ' ότι οι έντεκα συνθέσεις που το αποτελούν ανήκουν σε τέσσερις διαφορετικούς συνθέτες: τον Αρμένη ιερωμένο, συνθέτη, τραγουδιστή, εθνομουσικολόγο και παιδαγωγό, Komitas, κατά κόσμον Soghomon Soghomonian (1866-1949), τον Ελληνοαρμένη μυστικιστή, φιλόσοφο και πνευματικό δάσκαλο Γεώργιο Γκουρτζίεφ (1866-1949) και τον συνθέτη και πιανίστα Federico Mompou (1893-1987), τον εκπληκτικό Καταλανό μινιατουρίστα αυτοσχεδιαστή που μεγαλούργησε κάτω από την επιρροή του Erik Satie και του Gabriel Faure...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική