Έντυπη Έκδοση

Σταυρωτά

*Επιλέξαμε να τιμήσουμε τον Σέρβο και διεθνή συγγραφέα Μίλοραντ Πάβιτς (1929-2009) το μήνα των γενεθλίων του: γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι. Μα κυρίως θέλαμε να θυμηθούμε το κορυφαίο έργο του, το μυθιστόρημα «Το Λεξικό των Χαζάρων» -φέτος συμπληρώνονται ακριβώς τριάντα χρόνια από την πρώτη σερβική έκδοσή του (1984).

*Εδώ, να επισημάνουμε ότι τα έργα και την εκπροσώπηση του Μίλοραντ Πάβιτς έχουν αναλάβει για την Ελλάδα και την Κύπρο -κι όπου ομιλείται η ελληνική γλώσσα- οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού και η Ζωζώ Λιδωρίκη. Πρέπει να τους ευχαριστήσουμε, γιατί είναι πολύτιμη η συμβολή τους στο τετρασέλιδο αφιέρωμα του ενθέτου.

*Την τελευταία φορά που τον συνάντησα ήταν τον Φλεβάρη του 2007 σε κεντρικό αθηναϊκό βιβλιοπωλείο, όπου είχα μαζί του μια συνομιλία η οποία με (δια)φώτισε. Μου άρεσε η ψυχική του ανοικτότητα, η λεπτή αίσθηση του χιούμορ, η μη διδακτική πολυμάθειά του, η αρχιτεκτονική της ομιλίας του, η ψυχεδέλεια του υπονοούμενου. Κάποια στιγμή, μου ζήτησε ένα λευκό χαρτί. Μου σχεδίασε τον τρόπο που πρέπει να διαβαστεί το μυθιστόρημά του «Δεύτερο σώμα», μία αναφορά στη ζωή του Χριστού ώς την εξόδιο τού κόσμου ετούτου ανάστασή του. Εσυρε μία γραμμή κάθετη και πάνω της μία οριζόντια. Κατάλαβα: το σύμβολο του σταυρού.

*«Πιστεύω στη χριατιανική μεταφυσική, γι' αυτό ζητώ οι αναγνώστες μου να διαβάζουν τη λογοτεχνία μου σταυρωτά κι όχι διαγώνια, όπως θέλουν οι κριτικοί μου. Η οριζόντια γραμμή είναι η ζωή και η κάθετη ο θάνατος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Χαρτί και καλαμάρι