Έντυπη Έκδοση

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μειώσει το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργεί προσκόμματα ώστε οι ασθενείς να μην λαμβάνουν ακριβά φάρμακα, τα οποία όμως μπορούν να τους θεραπεύσουν πλήρως.

Γιατί οι Ελληνες με αυτοάνοσα δεν έχουν τα καλύτερα φάρμακα;

40% των ασθενών με τη νόσο μπορεί να σταματήσουν να εργάζονται 5 χρόνια μετά τη διάγνωση ** 2,9 εκατ. άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία στην Ευρώπη έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα

49% του κόστους του καρκίνου καθώς και 68% του κόστους του εγκεφαλικού επεισοδίου, φτάνει κατά μέσο όρο το ετήσιο κατά κεφαλήν κόστος της νόσου

Σε καιρό μνημονίων και «κουρεμάτων», όλο και πιο δύσκολη είναι η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις κατάλληλες θεραπείες.  Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μειώσει το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, δημιουργεί προσκόμματα ώστε οι ασθενείς να μην λαμβάνουν ακριβά φάρμακα, τα οποία όμως μπορούν να τους θεραπεύσουν πλήρως. Η κοντόφθαλμη πολιτική του υπουργείου Υγείας προφανώς δεν βλέπει το γεγονός πως ό,τι ακριβό στο τέλος αποδεικνύεται φθηνό, καθώς οι ασθενείς με τις σύγχρονες θεραπείες μπορούν να γιατρευτούν πλήρως χωρίς στο μέλλον να χρειάζονται άλλη περίθαλψη.

Ενδεικτική η περίπτωση με τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία γιατρεύονται σε μεγάλο ποσοστό με τα φάρμακα νέας γενιάς - γνωστά και ως βιολογικές θεραπείες-, τα οποία όμως στη χώρα μας χορηγούνται με το σταγονόμετρο στους ασθενείς. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ποσοστό κάτω του 5% των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα χορηγούνται οι ενδεδειγμένες βιολογικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου τους.

Γεγονός καθόλου τυχαίο, αν σκεφτεί κανείς πως στα χρόνια του Μνημονίου, η πρόσβαση των ασθενών μειώθηκε κατά 5% σε σχέση με το 2012. Ολα αυτά βέβαια, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι ειδικοί καταγράφουν αύξηση στη χρήση των βιολογικών παραγόντων. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, η αύξηση αγγίζει το 7%, ενώ στη Γερμανία το 15%.

Ολα αυτά την ώρα που σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων, με σημαντικές συνέπειες στα οικονομικά τόσο του συστήματος υγείας όσο και στην τσέπη των ασθενών, οι οποίοι χάνουν εργατοώρες και χρήμα λόγω της ασθένειάς τους.

Να σημειωθεί ότι βιολογικοί παράγοντες είναι τα φάρμακα εκείνα που παράγονται με μια σύνθετη βιοτεχνολογική διαδικασία και είναι αντισώματα ή ουσίες του οργανισμού, που μπορούν να τροποποιούν την ανοσολογική αντίδρασή του. Ιδιαιτέρως γνωστά είναι τα αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα, τα οποία σχετίζονται με κάποια ανωμαλία στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, συχνά άγνωστης αιτίας, που οδηγεί σε λανθασμένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλώντας φλεγμονή.

Ανάλογα με το ποια όργανα ή ιστούς κυρίως προσβάλλει η φλεγμονή, έχουμε διαφορετικό νόσημα.

Αν η φλεγμονή προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις έχουμε ρευματοειδή αρθρίτιδα, αν προσβάλλει τη σπονδυλική στήλη έχουμε σπονδυλοαρθρίτιδα, αν προσβάλλει το δέρμα έχουμε ψωρίαση και αν προσβάλλει το έντερο, νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα.

Ολα τα νοσήματα αυτά έχουν συστηματική φύση και η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα ή να προκαλέσει την εμφάνιση συνοδών νοσημάτων.

Από τα πιο γνωστά αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που με τον καιρό οδηγεί στην καταστροφή των αρθρώσεων και στη μείωση της λειτουργικής ικανότητας των ασθενών λόγω απώλειας των οστών και των χόνδρων, αλλά και του χρόνιου πόνου, σε παραμόρφωση των αρθρώσεων και τελικά, αν δεν θεραπευθεί σωστά, σε αναπηρία.

Η ασθένεια προσβάλλει περίπου το 1% των ενηλίκων παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχουν 66.000-100.000 ασθενείς.

Πόσο κοστίζει η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Το ετήσιο κατά κεφαλήν κόστος της ρευματοειδούς αρθρίτιδας φτάνει κατά μέσο όρο στο 49% του κόστους του καρκίνου καθώς και στο 68% του κόστους του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σήμερα, πάνω από 2,9 εκατ. άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία στην Ευρώπη έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Εως 40% των ασθενών με τη νόσο μπορεί να σταματήσουν εντελώς να εργάζονται 5 χρόνια μετά τη διάγνωση, επειδή συχνά η διάγνωση ή η έναρξη της θεραπείας δεν έγιναν εγκαίρως. Και το χειρότερο είναι πως 12 χρόνια μετά τη διάγνωση, περίπου 50% των ασθενών είναι εντελώς ανίκανοι να εργαστούν.

Πάντως η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει εφεύρει ακόμη και σκεύασμα με τη φαρμακευτική ουσία αδαλιμουμάμπη, που καλύπτει 11 διαφορετικά αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα ενώ σύντομα αναμένεται να λάβει ένδειξη για άλλα 4 νοσήματα. Πρόκειται για μία ενδεικτική περίπτωση βιολογικού παράγοντα που φέρνει ριζικές αλλαγές στη ζωή των πασχόντων κάνοντας την καθημερινότητα τους πολύ καλύτερη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υγεία & Διατροφή
Υγεία