Έντυπη Έκδοση

Από τι κινδυνεύει μια γυναίκα που κάνει πολύ σεξ

Ακριβό είναι το τίμημα που πληρώνουν οι γυναίκες όταν κάνουν περισσότερο σεξ από ό,τι συνήθως και ίσως με μεγαλύτερη ένταση. Μάλιστα, είναι τόσο συχνό φαινόμενο στις γυναίκες έπειτα από έντονη σεξουαλική δραστηριότητα, ώστε οι γιατροί πολλές φορές αναφέρονται στην πάθηση και ως η «κυστίτιδα του ταξιδιού του μέλιτος» (honeymoon cystitis).

Εξάλλου η ονομασία αυτή δεν δόθηκε τυχαία καθώς η συχνότητα εμφάνισής της είναι υψηλότερη μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας, που παραδοσιακά συνέβαινε την πρώτη νύχτα του γάμου, αλλά και μετά από μια μακρά περίοδο χωρίς οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.

Γιατί εμφανίζεται

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Ουρολογικών παθήσεων (ΙΜΟΠ) εξαιτίας της γυναικείας ανατομίας η ουρήθρα είναι δίπλα από τον κόλπο και έτσι είναι πολύ εύκολο να «εισβάλουν» μικρόβια πολύ μέσα σε αυτή και στη συνέχεια να εγκατασταθούν στην κύστη.

Υπολογίζεται ότι μία στις πέντε γυναίκες θα προσβληθεί από κυστίτιδα τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής της.

Περισσότερο επιρρεπείς είναι όσες κάνουν σεξ για πρώτη φορά ή αυτές που κάνουν έντονο σεξ έπειτα από μακρά αποχή.

Ωστόσο δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες απόψεις ότι τα προφυλακτικά προσφέρουν προστασία έναντι της κυστίτιδας του μήνα του μέλιτος.

Αντίθετα, επισημαίνουν οι ειδικοί, οι άνδρες δεν προσβάλλονται από την ασθένεια του μήνα του μέλιτος, αφού λόγω «κατασκευής τους» έχουν φυσική ανατομική προστασία.

Υποπτα συμπτώματα

Συχνουρία, νυκτουρία, δυσάρεστη οσμή στα ούρα, τσούξιμο, αίσθημα καύσου και πόνου στην περιοχή της κύστης και στη διάρκεια της ούρησης και ενδεχομένως παρατηρείται και λίγη αιματουρία.

Για να την προλάβετε

**Να πίνετε αρκετό νερό.

**Να επισκέπτεστε την τουαλέτα όποτε νιώθετε την ανάγκη.

**Να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.

**Να φοράτε καθαρά, βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε τα στενά παντελόνια.

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν οι ειδικοί επιστήμονες του ΙΜΟΠ προτείνουν οι γυναίκες να κάνουν μια καλλιέργεια ούρων και αν το κρίνει απαραίτητο ο θεράπων γιατρός να λάβουν κάποιο αντιβιοτικό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Γυναικολογία
Αναπαραγωγή και σεξουαλική συμπεριφορά
Υγεία & Διατροφή
Υγεία