Έντυπη Έκδοση

Πώς να γίνεις μάνα με πολυκυστικές ωοθήκες!

Τη χαρά της μητρότητας μπορούν να νιώσουν πλέον και τα εκατομμύρια των γυναικών που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, αρκεί να διαγνώσουν έγκαιρα το πρόβλημα. Αυτό τονίζουν οι γυναικολόγοι, που θεωρούν τις πολυκυστικές ωοθήκες ως μία από τις κύριες αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το σύνδρομο πλήττει το 5-10% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας (18-45 ετών).

«Σήμερα υπάρχει λύση, αρκεί το σύνδρομο να διαγνωστεί έγκαιρα και να μην ταλαιπωρηθεί η γυναίκα σε ατέρμονες εξετάσεις και θεραπείες που δεν έχουν σχέση με τις πολυκυστικές ωοθήκες», τονίζει ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ. Στέφανος Χανδακάς και συμπληρώνει: «Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου βοηθά τις περισσότερες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, κατά 90%, να μείνουν έγκυοι, εκτός εάν υπάρχουν άλλοι πιο σοβαροί παράγοντες που συμβάλλουν στην υπογονιμότητα».

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι:

** Κύκλοι άνω των 30 ημερών και ελαφρά ακανόνιστοι.

** Αυξημένη τριχοφυΐα.

** Ακμή.

** Λιπαρό δέρμα.

** Αύξηση του σωματικού βάρους, κυρίως στην κοιλιακή χώρα.

** Προβλήματα ωορρηξίας.

** Αποβολές.

** Τριχόπτωση.

** Προβλήματα υπογονιμότητας.

Σήμερα, υπάρχει τρόπος θεραπείας για τις πολυκυστικές ωοθήκες, με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Η ενδεδειγμένη θεραπεία θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τον γυναικολόγο και μετά τη διεξαγωγή εργαστηριακών και αιματολογικών εξετάσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία & Διατροφή
Γυναικολογία
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Υγεία