Έντυπη Έκδοση

Αναρμόδιος για αξιολόγηση - χρέος δηλώνει ο Γιουνκέρ

Θετικός απέναντι στις ελληνικές θέσεις, αλλά όχι αρμόδιος για την αξιολόγηση από την τρόικα, της οποίας όμως η Κομισιόν είναι ένα από τα τρία μέρη, φέρεται να εμφανίστηκε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για μία «προσδιορισμένη συνάντηση εργασίας» με τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος «πρέπει να γνωρίζει ποια είναι τα θέματα στην Ελλάδα και ποιες είναι οι θέσεις μας για μία σειρά από πράγματα». Η ίδια πηγή πρόσθεσε «αποστολή μας ήταν να αντιληφθεί σε βάθος τις ελληνικές θέσεις. Για όλα. Και για το χρέος» και εκτίμησε τη στάση του κ. Γιουνκέρ ως θετική, σημειώνοντας όμως ότι «δεν είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση, αλλά είναι βασικός παίκτης». Αποστροφή που θύμισε τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά στο Βερολίνο, όπου φέρεται να του είπε πως εκείνη γνωρίζει την ελληνική προσπάθεια, δεν αποφασίζει όμως μόνη της καθώς «υπάρχουν και η Ευρωζώνη και η τρόικα».

Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γιουνκέρ συναντήθηκαν στο μέγαρο Μαξίμου κεκλεισμένων των θυρών και ακολούθησε γεύμα εργασίας στο Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο παρακάθισαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και ο Ελληνας νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η Αθήνα έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες στη στήριξη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -ο οποίος έχει πάρει το μέρος της ελληνικής πλευράς στο παρελθόν και έχει εκφραστεί υπέρ του εκδημοκρατισμού της τρόικας- ειδικότερα όσον αφορά στη διευθέτηση του χρέους και την αποφυγή νέου αναγκαστικού δανεισμού.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή έλεγε ότι ο κ. Γιουνκέρ θέλει να έχει καθαρή άποψη και καλή γνώση των εξελίξεων, διότι το ελληνικό ζήτημα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θέλει να αντιμετωπίσει μετά την 1η Νοεμβρίου, οπότε αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του.

Το Μαξίμου αξιολογεί ως πολύ σημαντικό καταρχήν το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ταξίδεψε στην Αθήνα εν μέσω της διαπραγμάτευσης. Η επίσκεψή του όμως συνέπεσε να πραγματοποιηθεί και μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τις οποίες το πρακτορείο Bloomberg χαρακτήριζε χθες «μια ευθεία προειδοποίηση στον Α. Σαμαρά έναντι μιας πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης», προσθέτοντας πως αυτό βάζει περαιτέρω εμπόδια στην προσπάθεια Σαμαρά να πείσει τους επενδυτές πως η χώρα του είναι αξιόπιστη ως προς την αποπληρωμή των χρεών της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Κομισιόν
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Ευρωζώνη
Τρόικα