Έντυπη Έκδοση

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ανοίγουν διμέτωπο με ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι

Διάθεση να ξαναρχίσει το «σκληρό ροκ» με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει παράλληλα μέτωπο και με το Ποτάμι, δείχνει το ΠΑΣΟΚ, μετά την κοινή απόφαση Βενιζέλου-Σαμαρά για επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.

Οπως καταγράφεται στις τοποθετήσεις των στελεχών της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στόχος της κυβέρνησης είναι να «αλλάξει την ατζέντα», με τον Δημήτρη Καρύδη να υποστηρίζει ότι «είναι μια επιθετική πολιτική κίνηση που θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα και θα σταματήσει τις εύκολες υποσχέσεις και τον λαϊκισμό». Αν και στη Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνουν να ανησυχούν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δεν παραλείπουν να σημειώνουν με το βλέμμα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», σπεύδοντας να προσθέσουν ότι «κρίνεται η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία». Τις «προειδοποιητικές βολές» προς τους πράσινους βουλευτές φρόντισαν να στείλουν τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος όσο και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Π. Ρήγας.

Οξυνση

Πάντως αυτό που χαρακτηρίζει την επόμενη μέρα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι η όξυνση της αντιπαράθεσης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την «ύφεση» των τελευταίων ημερών.

Μέχρι και «εθνική προβοκάτσια» χρεώνουν στην Κουμουνδούρου με αφορμή δηλώσεις του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, ότι δεν θα κάνει δεκτή ο ΣΥΡΙΖΑ μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους για το χρέος. Μάλιστα σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου ότι η κυβέρνηση «επιζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή», η Χαριλάου Τρικούπη αντεπιτίθεται ταυτίζοντας αυτή την τοποθέτηση «με τις αντικοινοβουλευτικές κραυγές των χρυσαυγιτών που διαρκώς υβρίζουν και λοιδορούν το Κοινοβούλιο, ως φασίστες που είναι».

Επιπροσθέτως, με το ενημερωτικό δελτίο που διανέμει το επιτελείο Βενιζέλου προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τη γραμμή του κόμματος στον απόηχο των ανακοινώσεων της συγκυβέρνησης για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται ότι «ξεριζώνει την πράσινη ανάπτυξη», με αφορμή τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου για τα φωτοβολταϊκά.

Ταπεινώνονται

Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος απέκλεισε θέμα κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα» και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζει «όσοι συνάδελφοι απευθύνουν προσκλήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία, τους ταπεινώνει η πράξη αυτή» (παραπολιτικά 90,1).

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τους τόνους και έναντι του Ποταμιού με αφορμή το σχόλιο του τελευταίου για τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη σχολίασε ότι «αν ήμασταν στη Βουλή θα απαιτούσαμε ένα συμφωνημένο πρόγραμμα για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση δεν μπορεί και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει. Και οι δύο μαζί συνθέτουν το αδιέξοδο της χώρας». «Για ποιο λόγο τότε ζητάει ραντεβού με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Τσίπρα ο κ. Θεοδωράκης όταν τους καταγγέλλει ότι συνθέτουν το αδιέξοδο της χώρας;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ (ΑΠΕ).

Διασπώνται και οι ανεξάρτητοι

Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή αναμένεται να δημιουργήσει ανακατατάξεις στο χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών. Οχι τόσο σε ό,τι αφορά μια «διεύρυνση» της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή όσο στο σχηματισμό μιας αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας κεντροαριστερής προέλευσης ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι δεν προτίθενται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πληροφορίες θέλουν να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος έχει ανακοινώσει άλλωστε και την ίδρυση πολιτικής κίνησης την οποία έχει προσδιορίσει ιδεολογικοπολιτικά στο χώρο του «ριζοσπαστικού κέντρου» και κινείται σε δύο παράλληλα επίπεδα. Από τη μια, στη δημιουργία ενός συνασπισμού πολιτικών κινήσεων και από την άλλη για τη δημιουργία νέας ομάδας ανεξάρτητων κεντροαριστερών βουλευτών. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους, ωστόσο βρίσκονται σε παράλληλες πορείες.

Ηδη ο Βασίλης Οικονόμου βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό, Πέτρο Τατσόπουλο, Χρήστο Αηδόνη και Κατερίνα Μάρκου. Πάντως, για τη δημιουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας θα πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον δέκα βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, η σχετική πρωτοβουλία την οποία φέρεται να έχει αναλάβει ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, θα εκδηλωθεί αμέσως μετά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Διαφωνίες

Το εγχείρημα ωστόσο δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες να ευοδωθεί. Βουλευτές όπως οι Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη και Μίμης Ανδρουλάκης δεν δείχνουν καμία διάθεση να εμπλακούν σε μια τέτοια κίνηση, ενώ και οι βουλευτές Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Παραστατίδης ουσιαστικά βρίσκονται σε άτυπη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Πολιτικής Κίνησης «Κοινωνία πρώτα».

Σε ό,τι αφορά τη στάση αυτών των βουλευτών κατά τη διαδικασία της ψήφου παροχής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αρνητική τους ψήφος. Αρκετοί εξ αυτών το έχουν ήδη δηλώσει δημόσια. Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, που προανήγγειλε τη δημιουργία Πολιτικής Κίνησης, δηλώνει ότι «προσανατολισμός μου είναι να μη δώσω ψήφο εμπιστοσύνης», ωστόσο επισημαίνει ότι δεν ανήκει ούτε σ' αυτούς που θέλουν «πάση θυσία να πέσει η κυβέρνηση» αλλά ούτε δέχεται να προσμετράται στο «κυβερνητικό στρατόπεδο» (Βήμα fm).

Κατηγορηματικός ότι θα πει ένα «ξεκάθαρο όχι» ήταν ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα την ψηφίσω. Θα την καταψηφίσω. Καθαρότατο "όχι". Τι "παρών" τώρα; Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυβερνήσεις ούτε μπαμπούλας οι εκλογές για να αποφεύγονται» και παράλληλα διευκρίνισε πως «δεν σημαίνει ότι όταν φεύγεις από τον ΣΥΡΙΖΑ πας κατευθείαν στην κυβέρνηση και γίνεσαι μαξιλάρι της. Μπήκα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήθελα μια κυβέρνηση σαν κι αυτήν. Δεν σημαίνει ότι τώρα που έφυγα από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλω μια κυβέρνηση σαν κι αυτήν» (Βήμα fm).

Αντίθετα, ο Χρήστος Αηδόνης, γραμματέας της Πολιτικής Κίνησης του Ανδρέα Λοβέρδου, τον οποίο όμως δεν ακολούθησε στην επάνοδό του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επιφυλάχθηκε για τη στάση του εν όψει της ψήφου εμπιστοσύνης, σπεύδοντας ωστόσο να σημειώσει, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι «δεν ανήκω σε καμία κυβερνητική πλειοψηφία, είμαι ανεξάρτητος βουλευτής».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ