Έντυπη Έκδοση

Διασπώνται και οι ανεξάρτητοι

Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή αναμένεται να δημιουργήσει ανακατατάξεις στο χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών. Οχι τόσο σε ό,τι αφορά μια «διεύρυνση» της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή όσο στο σχηματισμό μιας αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας κεντροαριστερής προέλευσης ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι δεν προτίθενται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πληροφορίες θέλουν να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος έχει ανακοινώσει άλλωστε και την ίδρυση πολιτικής κίνησης την οποία έχει προσδιορίσει ιδεολογικοπολιτικά στο χώρο του «ριζοσπαστικού κέντρου» και κινείται σε δύο παράλληλα επίπεδα. Από τη μια, στη δημιουργία ενός συνασπισμού πολιτικών κινήσεων και από την άλλη για τη δημιουργία νέας ομάδας ανεξάρτητων κεντροαριστερών βουλευτών. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους, ωστόσο βρίσκονται σε παράλληλες πορείες.

Ηδη ο Βασίλης Οικονόμου βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό, Πέτρο Τατσόπουλο, Χρήστο Αηδόνη και Κατερίνα Μάρκου. Πάντως, για τη δημιουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας θα πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον δέκα βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, η σχετική πρωτοβουλία την οποία φέρεται να έχει αναλάβει ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, θα εκδηλωθεί αμέσως μετά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Διαφωνίες

Το εγχείρημα ωστόσο δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες να ευοδωθεί. Βουλευτές όπως οι Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη και Μίμης Ανδρουλάκης δεν δείχνουν καμία διάθεση να εμπλακούν σε μια τέτοια κίνηση, ενώ και οι βουλευτές Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Παραστατίδης ουσιαστικά βρίσκονται σε άτυπη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Πολιτικής Κίνησης «Κοινωνία πρώτα».

Σε ό,τι αφορά τη στάση αυτών των βουλευτών κατά τη διαδικασία της ψήφου παροχής εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αρνητική τους ψήφος. Αρκετοί εξ αυτών το έχουν ήδη δηλώσει δημόσια. Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, που προανήγγειλε τη δημιουργία Πολιτικής Κίνησης, δηλώνει ότι «προσανατολισμός μου είναι να μη δώσω ψήφο εμπιστοσύνης», ωστόσο επισημαίνει ότι δεν ανήκει ούτε σ' αυτούς που θέλουν «πάση θυσία να πέσει η κυβέρνηση» αλλά ούτε δέχεται να προσμετράται στο «κυβερνητικό στρατόπεδο» (Βήμα fm).

Κατηγορηματικός ότι θα πει ένα «ξεκάθαρο όχι» ήταν ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα την ψηφίσω. Θα την καταψηφίσω. Καθαρότατο "όχι". Τι "παρών" τώρα; Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυβερνήσεις ούτε μπαμπούλας οι εκλογές για να αποφεύγονται» και παράλληλα διευκρίνισε πως «δεν σημαίνει ότι όταν φεύγεις από τον ΣΥΡΙΖΑ πας κατευθείαν στην κυβέρνηση και γίνεσαι μαξιλάρι της. Μπήκα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήθελα μια κυβέρνηση σαν κι αυτήν. Δεν σημαίνει ότι τώρα που έφυγα από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλω μια κυβέρνηση σαν κι αυτήν» (Βήμα fm).

Αντίθετα, ο Χρήστος Αηδόνης, γραμματέας της Πολιτικής Κίνησης του Ανδρέα Λοβέρδου, τον οποίο όμως δεν ακολούθησε στην επάνοδό του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επιφυλάχθηκε για τη στάση του εν όψει της ψήφου εμπιστοσύνης, σπεύδοντας ωστόσο να σημειώσει, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι «δεν ανήκω σε καμία κυβερνητική πλειοψηφία, είμαι ανεξάρτητος βουλευτής».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κύριο θέμα
Ανοίγουν διμέτωπο με ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι