Έντυπη Έκδοση

ΔΗΜΑΡ: ΨΗΦΙΖΕΙ «ΟΧΙ» ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΘΕΛΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σινιάλο προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Το μήνυμα που έστειλε ο Φ. Κουβέλης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, είχε ως αποδέκτες τους εταίρους της συγκυβέρνησης: Οχι σε οποιαδήποτε υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση και σαφές μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση σε μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Μια δεύτερη ανάγνωση, πάντως, της τοποθέτησης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αφήνει χαραμάδες για αμφισημίες. Οι διατυπώσεις είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς συναρτά τη στάση του κόμματος από τις ασκούμενες πολιτικές, δεν ζητεί ευθέως εκλογές αλλά τις εξωραΐζει, ενώ, παρ' ότι γνέφει στον ΣΥΡΙΖΑ, του ασκεί, παράλληλα, κριτική για μη ρεαλιστικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τον τόνο έδωσε το μήνυμα για προοδευτική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από προγραμματική συμφωνία. Αλλά πώς; Κατά το πρώτο διήμερο του συνεδρίου δεν φάνηκε ξεκάθαρα ποια γραμμή θα επικρατήσει: αυτόνομη πορεία της ΔΗΜΑΡ ή σύμπλευση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα πλαίσιο συνεργασίας; Από τις τοποθετήσεις φαινόταν ότι οριακά επικρατεί η δεύτερη άποψη. Πάντως, σε πηγαδάκια βουλευτών και συνέδρων έκδηλη ήταν η κριτική διάθεση προς τον Φ. Κουβέλη, ακόμη και από βουλευτές που κινούνται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εάν θέλαμε να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνουμε και μόνοι μας» ακούστηκε σε ένα από αυτά.

Ερώτημα αποτελούσε, μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ, εάν -εκτός του Φ. Κουβέλη- θα κατέβει και δεύτερος υποψήφιος για την προεδρία στο κόμμα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι στο παρασκήνιο γίνονταν έντονες ζυμώσεις, που ήθελαν να εξαρτούν το ενδεχόμενο μιας δεύτερης υποψηφιότητας με αλλαγή προσώπων στην ηγετική ομάδα, μέχρι και του νυν γραμματέα. Κυκλοφορούσαν και ονόματα.

Το Αριστερό Δίκτυο

Στελέχη, πάντως, που συγκαταλέγονται στους «προεδρικούς» έδειχναν φανερά προβληματισμένοι. Στο κόμμα φαίνεται να αποκτά όλο και περισσότερα ερείσματα το Αριστερό Δίκτυο, ενώ φέρεται ότι στο παρασκήνιο στελέχη του θέτουν όρους για την επόμενη ημέρα, πέραν της κριτικής προς την προεδρική ομάδα, που ζητούν να αλλάξει.

Ο Β. Ζορκάδης, παρουσιάζοντας το σχέδιο θέσεων του Αριστερού Δικτύου, ζήτησε άμεση διενέργεια εκλογών και τάχθηκε υπέρ της «συνάντησης με το άλλο τμήμα της Αριστεράς που είναι προ των πυλών για τη διακυβέρνηση της χώρας» μέσω μιας «σχέσης διαλόγου, συνθέσεων και αντιπαραθέσεων στην προσπάθεια διαμόρφωσης της προγραμματικής βάσης της νέας πλειοψηφίας». Τόνισε, δε, ότι «αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για μια άλλη πολιτική πρόταση σε προοδευτική αριστερή κατεύθυνση». Κατηγόρησε, δε, όσους επιμένουν σε «ευχολόγια περί αλλαγών στις ασκούμενες πολιτικές από τη σημερινή συντηρητική διακυβέρνηση» και άσκησε κριτική για την επιλογή του κόμματος να συμμετέχει στην τρικομματική.

Ο Γ. Πανούσης

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Γ. Πανούση που, άλλη μια φορά, προχώρησε σε προσωπική επίθεση κατά του Φ. Κουβέλη. Τον εμφάνισε ως κύριο υπεύθυνο για την κατιούσα πορεία της ΔΗΜΑΡ και υποστήριξε: «Ο αρχηγός διαλέγει τη μοίρα του και δεν τη βάζει σε ψηφοφορία, για να παρασύρει όλο το κόμμα. Φώτη, εσύ το διάλεξες με την επιλογή σου». «Ο ηγέτης όταν λέει "παραιτούμαι", φεύγει. Δεν παραιτείται και ξεπαραιτείται. Ο πραγματικός ηγέτης ξέρει να ζητάει συγγνώμη και να φεύγει. Δεν μπορεί να έχει συμμετοχή στο 6,2% και καμία στο 1,3%. Αλλιώς μένει μόνος, άμοιρος και μοιραίος». Αναφερόμενος σε όσους τον φέρουν ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε στελέχη της ηγετικής ομάδας του κόμματος. «Στα "παπαγαλάκια" της Αγίου Κωνσταντίνου έχω να πω ότι μετά τη ΔΗΜΑΡ θα πάω σπίτι μου» ανέφερε.

Από την άλλη, σε έντονη κριτική προς όσους βάλλουν κατά του Φ. Κουβέλη προχώρησε ο Χ. Καστανίδης. Χωρίς να τον κατονομάσει, φωτογράφισε τον Σπ. Λυκούδη, που προσφάτως αποχώρησε από το κόμμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ
Για το ίδιο θέμα
Έδειξαν την πόρτα στον Κουβέλη οι βουλευτές του