Έντυπη Έκδοση

Κουκούλωμα με (ν)τροπολογία στη λεηλασία του «ΑΘΗΝΑ '97»

Για καταλογισμούς τεραστίων ποσών σε συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λεηλασία του «ΑΘΗΝΑ '97» έγραψε μόνο η «Ε» στις 27 Σεπτέμβρη. Γράψαμε για πανικό που δημιουργήθηκε από την κοινοποίηση σε συγκεκριμένα πρόσωπα εγγράφων με τα οποία τα καλούσαν να επιστρέψουν στα Ταμεία ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Και προσθέταμε ότι κορυφαία πρόσωπα του αθλητικού στερεώματος «είχαν συναντήσεις υπό το κράτος πανικού για τους καταλογισμούς και ανέθεσαν σε εμβληματική προσωπικότητα του αθλητικού κινήματος με τεράστιες προσβάσεις στα ΜΜΕ να αναλάβει την επαφή με την κυβέρνηση, με σκοπό να ακυρωθούν με οποιοδήποτε τρόπο οι καταλογισμοί». Πριν περάσει εβδομάδα η κυβέρνηση πέρασε (ν)τροπολογία, με την οποία ακυρώνονται φωτογραφικά και ουσιαστικά οι καταλογισμοί.

Η (ν)τροπολογία προβλέπει «νομιμοποίηση δαπανών και άρση καταλογισμού του ΝΠΙΔ με την επωνυμία "Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού 'Αθήνα 1997'"».

Η τροπολογία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τη στήριξη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», την καταψήφισαν.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ.Τάσος Κουράκης και Θοδωρής Δρίτσας ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας με κύριο επιχείρημα ότι οι καταλογισμοί επιβάλλονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και «η Βουλή δεν μπορεί να παγώσει μια απόφαση δικαστηρίου», η οποία καταλογίζει «υπέρβαση δαπανών κατά πολλά δισεκατομμύρια δραχμές (τότε) και για το δημιουργηθέν έλλειμμα έχουν ευθύνες τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής».

Ο Λοβέρδος

Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε η επίμαχη ρύθμιση, υποστήριξε ότι «είναι μια πράξη δικαίου» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ δεν είπε λέξη για εκείνους που ατομικά πλούτισαν από τη λεηλασία μίλησε για άδικη συλλογική ευθύνη σε απλούς υπαλλήλους και για κάλυψη κενού στο νόμο!!!

Οι μη απλοί υπάλληλοι που πλούτισαν με ποιο νόμο θα πληρώσουν; Η μήπως με κανέναν;

Ενδεικτικό είναι ότι η Σταυρούλα Ξουλίδου (ΑΝΕΛ), που αρχικά ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που στήριζαν την τροπολογία, απέσυρε την υπογραφή της και αιτιολογώντας την απόφασή της, ανέφερε ότι από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνειδητοποίησε πως πρόκειται για σκανδαλώδη ρύθμιση.

«Απαξιώνει θεσμούς όπως είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία για ατασθαλίες. Από 9,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός έφθασε στα 19 δισ., δηλαδή έγινε υπέρβαση 10 δισ. ευρώ την οποία θα κληθούν να πληρώσουν αθώοι», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη.

«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, με επιχείρημα ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο γενίκευσε ευθύνες.

Το δημοσίευμα της «Ε» στις 27-9

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Νομοσχέδια
Αθλητισμός