Έντυπη Έκδοση

ΤΕΤΑΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΙ ΜΟΥΤΣΙΝΑ (πρόεδρο των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών)

«Είναι πια στο DNA τους οι πολιτικές δουλείες»

Οταν έρχεται η τρόικα, οι ''παλικαράδες'' κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταπίνουν τη γλώσσα τους

Προέρχεται από φτωχή τρικεριώτικη οικογένεια. Εγινε γεωπόνος, είχε ενεργό πολιτική δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην κεντρική πολιτική σκηνή και αφού εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας με τη ΔΗΜΑΡ, σήμερα είναι πρόεδρος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Δηλαδή της κρίσιμης εκείνης ομάδας που θα κρίνει ουσιαστικά την τύχη της κυβέρνησης Σαμαρά σε λίγους μήνες. Από αυτά που λέει σήμερα ο κ. Μουτσινάς, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον ζωή, πέραν του Μαρτίου...

- Πώς είδατε το αίτημα Σαμαρά για ψήφο εμπιστοσύνης;

«Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και δημοσκοπήσεις».

- Και πού στοχεύει, κατά τη γνώμη σας;

«Η κίνηση αυτή στοχεύει κατ' αρχήν στη διατήρηση της κυβέρνησης και στον εκβιασμό των κυβερνητικών βουλευτών και λοιπών στελεχών, οι οποίοι πρότειναν τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Στόχος βέβαια του πρωθυπουργού είναι η βολιδοσκόπηση για την εξεύρεση των 180 βουλευτών, για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών έχει ήδη τοποθετηθεί, σχετικά με το θέμα εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή, αρνητικά».

Σε απόλυτο αδιέξοδο

- Και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε τώρα; Τι έχουμε, δηλαδή, έπειτα από τα 2 χρόνια της κυβέρνησης;

«Η κυβέρνηση βρίσκεται στο απόλυτο αδιέξοδο, γιατί έπειτα από μια πενταετία εξαντλητικών φόρων, χαρατσιών και οριζόντιων καταστροφικών πολιτικών, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στους αρνητικούς κοινωνικούς δείκτες, αφού, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, ένας στους τρεις Ελληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, οι δε νέοι δεν έχουν καν ελπίδα εξεύρεσης μόνιμης εργασίας, δεν έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται».

- Μήπως όμως με τις φοροελαφρύνσεις, που λένε ότι θα δώσει, δημιουργήσει την αίσθηση ότι αλλάζει πολιτική;

«Η φορολογική χαλάρωση δεν μπορεί να δώσει λύση αν δεν είναι μέρος μιας αντιδιαμετρικά διαφορετικής πολιτικής στη διαχείριση του χρέους και της ανάπτυξης, αν στο κέντρο αυτής της πολιτικής δεν είναι η ελληνική κοινωνία (οι άνθρωποι) και όχι οι λογιστικοί αριθμοί και τα βαμμένα με αίμα και δάκρυα πρωτογενή πλεονάσματα. Το χειρότερο είναι ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει με αξιοπιστία τα σοβαρά εθνικά μας προβλήματα, σε περίοδο κατά την οποία υπάρχουν ευρύτατες εξελίξεις στην ευαίσθητη περιοχή, οι οποίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την εθνική μας ασφάλεια».

- Μπορεί όμως η κυβέρνηση να κάνει το σκληρό αυτή τη φορά, για λόγους εσωτερικούς...

«Αυτό έχει γίνει ένα κακόγουστο σίριαλ ή καλύτερα μοιάζει με το ανέκδοτο του λαγού με το λιοντάρι. Οταν έρχεται η τρόικα οι "παλικαράδες" κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταπίνουν τη γλώσσα τους. Με συγχωρείτε, κ. Διαμαντή, για την έκφραση, αλλά δεν αντέχεται άλλο αυτή η φαρσοκωμωδία. Στην πραγματικότητα, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εκλιπαρούν την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους των δανειστών για ένα λόγο συμπάθειας, για την επικοινωνιακή στήριξη και την παράταση της θητείας τους. Η κατάσταση όμως έφθασε στο μη περαιτέρω, αφού τίποτε απολύτως δεν έχει γίνει για τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και στο δημόσιο τομέα, τη φοροδιαφυγή και την επανεκκίνηση της οικονομίας».

- Σύμφωνοι, αλλά τι εμποδίζει τον Σαμαρά να επιστρέψει στα Ζάππεια και να παραστήσει τον αντιμνημονιακό εν όψει εκλογών;

«Ο κ. Σαμαράς θυμάται με νοσταλγία τις προεκλογικές του εξαγγελίες, τα Ζάππεια, τα εύκολα λόγια, 18 σημεία κ.τ.λ. Ο πολιτικός αταβισμός είναι σύνηθες φαινόμενο στο πολιτικό μας σύστημα που έχει βαλτώσει επικίνδυνα. Βλέποντας λοιπόν τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αποπειράται ακόμα και την αντιγραφή της πολιτικής του "επικίνδυνου" κατά τ' άλλα ΣΥΡΙΖΑ».

- Ισως όμως αναγκαστούν να σκληρύνουν... ίσως η ίδια η Μέρκελ υποχωρήσει...

«Είμαι σίγουρος ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι δεσμευμένοι εσαεί στις μνημονιακές πολιτικές, τους βαρύνουν πολιτικές δουλείες, είναι πια στο DNA τους. Αλλωστε η κ. Μέρκελ, παρά τα λόγια συμπάθειας, είπε καθαρά πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας και οι δανειστές κάνουν λόγο για χίλιες εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις και 12 δισ. νέο έλλειμμα. Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν».

- Λέτε η ΔΗΜΑΡ να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ;

«Η ΔΗΜΑΡ είχε-είχαμε όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες να παίξουμε καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Η μετριότητα όμως του κ. Κουβέλη και η υπέρμετρη φιλοδοξία του συνέβαλαν δυστυχώς στη βύθιση του σκάφους. Σήμερα, όσοι απέμειναν επιχειρούν να επιβιβαστούν σε άλλο σκάφος, εγκαταλείποντας τις πολιτικές τους αποσκευές... Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ψευδεπίγραφες καταστάσεις».

Συλλογική δουλειά

- Οπότε;

«Τώρα όλοι μας, ιδιαίτερα οι άνθρωποι που αγαπούμε την πρόοδο αυτού του τόπου, πρέπει να πούμε αλήθειες. Η κρίση δυστυχώς είναι ολοζώντανη μπροστά μας, παρά τα κυβερνητικά επικοινωνιακά τρικ, και αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να γυρίσουν πίσω στο "σίγουρο" παρελθόν, πλανώνται πλάνην οικτρά. Η βαθιά οικονομική και πολιτισμική κρίση, η οποία αποτυπώνεται και σήμερα στο χάσμα ανάμεσα στις δομές του κράτους και της οικονομίας από τη μια και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας από την άλλη, δεν ξεπερνιέται με τερτίπια και κορόνες, αλλά από μια συλλογική δουλειά στη βάση της πραγματικής πολιτικής».

- Εσείς τι προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό έχετε;

«Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, αλλά βαθιά πολιτικό. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε λιγότερα και σαφή λόγια, περισσότερη δουλειά και συλλογική δράση στη βάση ενός στέρεου προγράμματος. Κάποιοι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές προσπαθούμε να εκφράσουμε ενιαίο πολιτικό και προγραμματικό λόγο για να συμβάλουμε πραγματικά στο ξεπέρασμα του αδιεξόδου και κατά την ταπεινή μου γνώμη χρειαζόμαστε επιτέλους ένα εθνικό, στρατηγικό σχέδιο».

- Με ποιους άξονες;

«Διαχείριση του χρέους. Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής σε 50-60 χρόνια, με περίοδο χάριτος τουλάχιστον 5 χρόνια και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο από την ΕΚΤ, συμψηφισμό των γερμανικών κατοχικών δανείων και τεκμηρίωση διαγραφής τούς επαχθούς χρέους. Αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα με εφαρμογή ενιαίας ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Αντικειμενική αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και υπαλλήλων και εξυγίανση του πολιτικού συστήματος από τη δαμόκλειο σπάθη του πολιτικού χρήματος, τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις. Δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας, πάταξη φοροδιαφυγής-παραοικονομίας, επανεκκίνηση της ανάπτυξης με πρόταγμα την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Επίσης επείγει η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», μετά από κούρεμα. Για όλα αυτά απαιτούνται ευρύτατες πολιτικές συμμαχίες, τόλμη και πολιτική βούληση».

- Βλέπετε τελικά πρόωρες εκλογές, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου;

«Σε μία ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να εξαντλείται η τετραετία των εκλογών. Στην ελληνική πολιτεία, δυστυχώς, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας και απόσταση μεταξύ λόγων και έργων. Προσωπικά δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη ή συγκατάβαση σ' αυτή την κυβερνητική πολιτική, η οποία συνεχίζει να αποδομεί χωρίς έλεος την κοινωνική συνοχή και θεωρώ ότι αν δεν υπάρξει άμεσα μια προσπάθεια εθνικής συνεννόησης απ' αυτή τη Βουλή, μοιραία θα οδηγηθούμε σε εκλογές».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Τετ-α-Τετ με τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις